През първото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През първото тримесечие на 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Икономиката нараства с 2% през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2023 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 2% по отношение на първото тримесечие на миналата година и с 0.4% по отношение на четвъртото тримесечие на 2022 година съгласно сезонно изгладените данни по експресни оценки.

Според пролетната прогноза на Европейската комисия българската стопанска система ще се забави до 1.5% през тази година. Същата е и посоката, която институцията чака за потреблението и износа.

Националният статистически институт регистрира, че крайното ползване записва растеж от 2.8%, а бруто образуването на главен капитал - вложенията на фирмите, се усилва с 5.2%.

Износът на артикули и услуги се усилва със 3.0%, а вносът понижава с 4.3%.

Спрямо последните три месеца на миналата година стопанската система по сезонно изгладени данни нараства с 0.4%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление икономическият растеж на тримесечна база се дължи на нарастването на бруто капиталообразуването с 1.9%.

В номинално изражение Брутният вътрешен продукт доближава 37.265 милиарда лв..

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване със 83.4%, което в стойностно изражение възлиза на 31.084 милиарда лв.. През първото тримесечие на 2023 година бруто капиталообразуването е 5.759 милиарда лева и заема 15.5% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР