През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През първото тримесечие на 2022 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Ръстът на икономиката до края на март е 4.5%, отчете статистическият институт

През първото тримесечие на 2022 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 4.5% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 1.0% по отношение на четвърто тримесечие на 2021 година съгласно експресната оценка на Националния статистически институт.

Тази оценка се основава на предварителни налични все още данни и показва най-ранната картина на стопанската система във допустимо най-кратки периоди след края на отчетното тримесечие с ангажимента, че информацията, на която се основават, е лимитирана и непълна.

Според експресните оценки на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2022 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 30.4 милиарда лева Реализираната добавена стойност е 25.856 милиарда лева.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване с 86.5%, което в стойностно изражение възлиза на 26.311 милиарда лева През първото тримесечие на 2022 година бруто капиталообразуването е 4.812.9 милиарда лева и заема 15.9% условен дял в Брутният вътрешен продукт.

Външнотърговското салдо е негативно като износът на артикули и услуги се усилва с 11.8% годишно, а вносът - с 13.6%.

Вчера Европейската комисия в пролетната си прогноза разгласи, че чака растежът на стопанската система на България през актуалната година да е два пъти по-малък от миналогодишния - 2.1% по отношение на 4.2%.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР