През първото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През първото тримесечие на 2020 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

2.4% ръст на икономиката ни между януари и март, COVID-19 не е успял да я удари


През първото тримесечие на 2020 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 2.4% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 0.3% по отношение на четвъртото тримесечие на 2019 година съгласно сезонно изгладените данни.

В управлението на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за Брутният вътрешен продукт са дефинирани като:

„...най-ранната картина на стопанската система, показана в сходство с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се създават и разгласяват във допустимо най-кратки периоди след края на отчетното тримесечие, като се употребява лимитирана и непълна информация спрямо обичайно разработваните тримесечни индикатори на националните сметки... “.

Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се основават на предварителни, налични все още, месечни и тримесечни данни (обект на следващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Разработените експресни оценки за първото тримесечие на 2020 година са готови в период от 45 дни след отчетния интервал. Те са показани в общоприет формат за издание на тримесечните данни на националните сметки - стойностен размер в настоящи цени, относителни дялове на съставените елементи в състава на Брутният вътрешен продукт и темпове на приръст, получени от сезонно изгладени данни по отношение на предходното тримесечие и по отношение на същото тримесечие на миналата година.

Съгласно Календара за разпространяване на резултатите от статистическите проучвания Национален статистически институт ще приготви и разгласява предварителни оценки за тримесечните данни за Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие на 2020 година на 4 юни 2020 година.

Според експресните оценки на Национален статистически институт за първото тримесечие на 2020 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 25 146.2 млн. лв..

Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2020 година е 21.481 милиарда лeвa. По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване (84.9%), което в стойностно изражение възлиза на 21 346.5 млн. лв.. През първото тримесечие на 2020 година бруто капиталообразуването е 3.6498 милиарда лева и заема 14.5% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

През първото тримесечие на 2020 година по отношение на четвъртото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт 2 1 по сезонно изгладени данни се усилва с 0.3%. За същия интервал брутната добавена стойност нараства с 0.1%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през първото тримесечие на 2020 година принос за записания стопански напредък по сезонно изгладени данни по отношение на четвъртото тримесечие на 2019 година има нарастването на износа на артикули и услуги с 0.1%.

През първото тримесечие на 2020 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 2.4% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност се усилва с 2.3%.

Крайното ползване записва позитивен стопански напредък от 4.1%. Бруто образуването на главен капитал регистрира спад от 5.3% през първото тримесечие на 2020 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги се усилва с 1.1%, до момента в който вносът на артикули и услуги понижава с 0.6%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР