През първото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП)

...
През първото тримесечие на 2019 г. брутният вътрешен продукт (БВП)
Коментари Харесай

Икономиката ни расте с 3,4% тласната от потреблението

През първото тримесечие на 2019 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 3,4% по отношение на съответното тримесечие на миналата година и с 1,1% по отношение на четвъртото тримесечие на 2018 година Това демонстрират експресни данни* на Националния статистически институт (НСИ).

За първото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт в номинално изражение доближава 23,884 милиарда лв.. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2019 година е 20,301 милиарда лeвa.

По детайли на крайното потребление максимален дял в Брутният вътрешен продукт заема крайното ползване (83,9%), което в стойностно изражение възлиза на 20,042 милиарда лв.. През първото тримесечие на 2019 година бруто капиталообразуването е 3,820 милиарда лева и заема 16% условен дял в Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо е позитивно.

През първото тримесечие на 2019 година по отношение на четвъртото тримесечие на 2018 година брутната добавена стойност нараства с 0,8%.

Според експресните оценки на Брутният вътрешен продукт по детайли на крайното потребление през първото тримесечие на 2019 година принос за записания стопански напредък по сезонно изгладени данни по отношение на четвъртото тримесечие на 2018 година има нарастването на износа на артикули и услуги - с 1,8%, крайното ползване - с 0,3% и бруто образуването на главен капитал - с 0,2%.

Годишни промени

През първото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт по сезонно изгладени данни нараства с 3,4% по отношение на същото тримесечие на миналата година. Брутната добавена стойност се усилва с 3%.

Крайното ползване записва позитивен стопански напредък от 3,5%. Бруто образуването на главен капитал регистрира растеж от 2,6% през първото тримесечие на 2019 година по отношение на съответното тримесечие на миналата година по сезонно изгладени данни. Износът на артикули и услуги се усилва с 5%, а вносът на артикули и услуги - с 1,7%.

*Експресните оценки за Брутният вътрешен продукт се основават на предварителни налични все още месечни и тримесечни данни за обособените стопански браншове (обект на следващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за държанието на съставни елементи в състава на Брутният вътрешен продукт, за които все още на изчисленията не е налична директна базисна информация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР