През първото десетдневие на март времето беше нестабилно - студено

...
През първото десетдневие на март времето беше нестабилно - студено
Коментари Харесай

Баба Марта показва и лют, и благ характер

През първото десетдневие на март времето беше несигурно - студено първоначално (между минус 9.5°С и минус 19°С) и с наднормени стойности (между 17°С и 19.7°С) в края на интервала, които бързо разтопиха снежната завивка. Падналите превалявания бяха от дъжд, неравномерно разпределени, с количества както следва: Ямбол 18.4 mm; Сливен 19.4 mm; Стара Загора 10.0 mm; Хасково 14.2 mm; Пловдив 1.3 mm; Пазарджик 5.7 mm.

В края на интервала наднормените температури задействаха вегетацията при житните посеви и овощните типове. Пшеницата и ечемикът набъбнаха на височина и индустриалните посеви в региона надвишиха 15 cm. При овощните типове беше записана фаза всеобщо набъбване на пъпките при синя слива, череша и ябълка и разпукване на пъпките при дюлята. При кайсиите и бадемите се наблюдаваше всеобщо поява на венчелистчета. В края на интервала изискванията разрешиха да продължат резитбите в лозовите насаждения. На доста места влажността на почвата беше висока и нямаше условия за работа и поддържане.

През идващия интервал температурите ще бъдат към нормалните за средата на март, като в земеделските региони минималните стойности ще бъдат позитивни, към и над 6.0°С, а оптималните ще доближават 20°С.

В началото на интервала е допустимо да превали дъжд, а след това ще се откри слънчево време. Към края на интервала ще се появят облаци и ще има условия за превалявания.

Оптималното комбиниране на топлота и влага ще благоприятства развиването на житните посеви. Очаква се при бадемите, зарзалите и кайсиите да се следи всеобща поява на венчелистчета и разцвет. По положителни условия за работа на полето ще има през първите дни доникъде на интервала. При следени условия ще продължат грижите за зеленчуковите разсади, предопределени за ранно произвеждане.

За информации и профилирани прогнози: 

http://plovdiv.meteo.bg

032 632422 Национален институт по метеорология и хидрология Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР