През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия се определяха от

...
През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия се определяха от
Коментари Харесай

Времето остава добро за полска работа

През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия се определяха от динамично време. Температурите сензитивно се намалиха и в земеделските региони бяха измерени минимални стойности до минус 6.6 градуса, в станция Пловдив - минус 5.5 градуса. Най-високите стойности бяха към 10.0 градуса. В по-топлите слънчеви дни, към и след обяд, при зимните житни култури протичаха слаби вегетативни процеси. В края на интервала изискванията бяха подобаващи за повърхностни обработки на свободните площи.

През второто десетдневие на декември се чакат по-високи температурни приходи, като най-топло ще е през почивните дни. Минималните температури ще са към минус 3.0 градуса, а оптималните към 10.0. Превалявания са вероятни първоначално и по-съществени в края на интервала, като след средата на седмицата се чака да прехвърчат и снежинки.

Въпреки слабите процеси на развиване, основна смяна в положението на посевите няма да се следи. Най-рано засетите площи с ечемик и пшеница ще са в начало на братене, а засетите след агрометеорологичните периоди - в покълване. Масова за региона ще бъде фенофаза трети лист, при рапицата листообразуване -формиране на розетка. Очакваните температурни приходи ще са близки до биологичния най-малко и още веднъж ще има условия за протичане на вегетация при житните.

За информации и профилирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422
НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР