През първия месец на кампанията за деклариране на доходи, получени

...
През първия месец на кампанията за деклариране на доходи, получени
Коментари Харесай

Почти 4 пъти повече декларации за доходи са подадени в първия месец на данъчната кампания

През първия месец на акцията за обявление на приходи, получени през 2021 година, в офиса на Национална агенция за приходите в Русе са получени 1 651 бр. заявления по член 50 от ЗДФФЛ. Те са съвсем 4 пъти повече от подадените 425 бр. през същия интервал на предходната година. Значителни разлики има и при методите за подаване на заявления. През 2021 година по електронен път с ПИК и КЕП са били изпратени 64 %, които са били 273 бр., а в този момент са 585 бр., само че обгръщат 35 % от всички заявления. Още по огромна е разликата от признатите на книжен формуляр в офиса заявления, които предходната година са били едвам 141 бр., а в този момент са 993 бр. В същата съразмерност са и получените посредством пощенски услуги хартиени екземпляри – преди година 11 бр., а през тази са 73 бр.

Увеличеното количество на подадени заявления през януари бе предстоящо от приходните чиновници, тъй като в края на предходната година много работодатели пропуснаха за своите чиновници опцията да употребяват посредством тях данъчното облекчение за развъждане на деца. Това предопредели огромния потребителски поток към гишетата на приходната организация. Наглед извънредно за обстановката е, че множеството млади родители избраха да подадат книжен формуляр, вместо електронна декларация. Значимо съображение за този избор е условието за липса на обществени отговорности, обслужвани от Национална агенция за приходите, с цел да може да се употребява данъчното облекчение. Така при посещаване в офиса клиентите първо съумяват да погасят дължими от тях суми, като заплащането посредством ПОС-терминалите на всички работни места се отразява незабавно в данъчно-осигурителния им профил, след което могат незабавно да подадат своята декларация. По-опитните употребяват за тази цел виртуалния ПОС-терминал в уеб страницата на Национална агенция за приходите. Офисът на Национална агенция за приходите в Русе обръща внимание на клиентите си, които подават годишни заявления, изпратени по пощенски път и желаят да употребяват данъчно облекчение за развъждане на деца, преди този момент да са ревизирали имат ли неуредени обществени отговорности и да ги заплатят. Ако това не е направено, се постанова приходните чиновници да изпращат известия за зародилите затруднения и нуждата от подаване на нова декларация, след осъществяване на всички условия за прилагане на облекчението, което удължава процеса. Всички данъчни облекчения могат да се употребяват при изискване, че лицата нямат обществени отговорности, което всеки може да ревизира със своя ПИК в уеб страницата на организацията

На уеб страницата на Национална агенция за приходите е оповестена Декларация по член 50 от ЗДДФЛ с баркод, която пресмята автоматизирано дължимия налог, след попълване на информация за получените приходи, импортираните осигурителни вноски и употребените облекчения. Обработеният формуляр може да се разпечата на принтер и изпрати до Национална агенция за приходите посредством клоновете на „ Български пощи “, където ще бъде регистриран с входящ номер.

В началото на март в ще са налични авансово попълнените електронни заявления за облагане на приходите на физически лица. Потребителите, които имат личен идентификационен код (ПИК) или дипломиран електронен автограф (КЕП) ще имат достъп до въведената информация за получени от тях приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем, при отдаване на парцел на юридически лица, приходи за получени дотации от Държавен фонд „ Земеделие “, данни за направените персонални вноски за застрахователен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет и информация за продажба на моторни транспортни средства. С нея използването на данъчни облекчения става доста по-лесно.

Всички, които изпратят по електронен път годишните си данъчни заявления за добити приходи през 2021 година по член 50 от ЗДДФЛ и внесат дължимия за тях данък до 31 март 2022 година употребяват 5 % данъчно облекчение от сумата за довнасяне при изискване, че нямат неплатени обществени взимания. Офисът на Национална агенция за приходите в Русе припомня, че единствено по електронен път би трябвало да подават декларациите си самоосигуряващите се лица и земеделските стопани. Крайният период за обявление на приходите от предходната година и внасяне на налога е 3 май 2022 година

Подробна информация за данъчните заявления може да се откри в уеб страницата на Национална агенция за приходите или на тел. 0700 18 700.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР