През първите сто дни след изборите в Северна Македония ще

...
През първите сто дни след изборите в Северна Македония ще
Коментари Харесай

Мендух Тачи: Закон да задължава всички компании да назначават албанци в Северна Македония

През първите 100 дни след изборите в Северна Македония ще предложим закон, с който всички компании, да бъдат задължени да назначават албанци, в това число на управителни места. Това съобщи водачът на Демократичната партия на албанците в югозападната ни съседка Мендух Тачи по време на предизборно студио в ТВ21. Според него за момента броят на назначените албанци е алегоричен и даде като образец един от огромните телекоми – Мобимак, и електроразпределителното сдружение EVN.



" Забелязах подготвеност от страна на Заев да беседваме по всички тематики, които са проблематични за бъдещето, защото доста се разграничаваме по това по какъв начин гледаме на бъдещето на Македония. За интеграцията в Европейски Съюз и НАТО сме съгласни на 100 %, само че мисля, че правата на албанците през последните години бяха политическа и правна реплика ", счита водачът на ДПА.

" Правата на албанците би трябвало да бъдат обезпечени от парламентарен и юридически аспект и би трябвало да имаме институционални механизми, които да предотвратят всевъзможен тип дискриминация на етническа основа. Един от механизмите, който има максимален резултат, е да имаме първи вицепремиер албанец, както и въпросът за взимането на решения в Народното събрание ", сподели Тачи, който персонално се предложи за поста на заместник-премиер в бъдещото държавно управление в Скопие.

По време на изявлението Тачи разяснява и изявите на другите албански водачи в Северна Македония.

Речникът на водача на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети води към спор, счита водачът на Демократичната партия на албанците в Северна Македония.

Тачи счита, че това са последните моменти на власт на Ахмети, който съгласно него би трябвало да влезе в " политическото чистилище " и да даде отговори на доста въпроси.

" Али Ахмети е неприятна политическа фигура за албанците ", той е " срамното и незаконно минало на тази страна и на албанците ", сподели

Тачи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР