През първите шест месеца на 2018 г. износът ни за

...
През първите шест месеца на 2018 г. износът ни за
Коментари Харесай

За първите шест месеца на 2018 г. износът на България за Чехия се увеличава с 11%

През първите шест месеца на 2018 година износът ни за Чехия се усилва с 11%, по отношение на същия интервал на предходната година и доближава близо 300 млн. евро. Стокообменът също отбелязва нарастване за първото полугодие с 12% и е в размер на 647.266 млн. евро. Това съобщи заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов по време на пленарното съвещание на Осмата сесия на Смесената българо-чешка Работна група за икономическо съдействие, която се организира през днешния ден в София.
Съпредседател на работната група от българска страна е заместник-министър Борисов, а от чешка заместник-министърът на индустрията и търговията на Чешката република господин Петр Очко. Двамата разискаха тематики и въпроси, които ще допринесат за активизирането на двустранното съдействие и подобряването на синергията сред двете стопански системи. На съвещанието стана ясно, че стокообменът сред двете страни за предходната година възлиза на 1, 228 милиарда евро. Икономическият заместник-министър уточни, че през 2018 година се чака да отбележим нов връх в двустранната търговия предвид на статистическите данни за полугодието.
„ Чехия от десетилетия се утвърди измежду водещите ни 15 търговски сътрудници в международен мащаб, съобщи Борисов и добави, че през последните 10 години износът ни нараства – от 95 млн. евро през 2007 година до рекордните 546 млн. евро през 2017 година, което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар. По думите му налице е капацитет за повишение на износа и задълбочаване на съдействието в областите автомобилостроене, цифровизация и нововъведенията.
Заместник-министър Очко посочи, удовлетворението си от повишаването на стокообмена и подсигурява поддръжка за чешките вложения в България. Той добави, че чешките вложения в страната ни могат да бъдат в секторите свързани със запазване на сила, култивиране на боклуци, преработване и разчистване на водите, произвеждане на тролейбуси и рейсове и др, съобщи БГНЕС.
След края на съвещанието бе подписан и Протокол сред Министерството на стопанската система на Република България и Министерството на индустрията и търговията на Чешката република.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР