През първите седем месеца на тази година са регистрирани рекордни

...
През първите седем месеца на тази година са регистрирани рекордни
Коментари Харесай

Рекордни нива на нелегалната миграция през първите седем месеца на годината

През първите седем месеца на тази година са регистрирани рекордни равнища на нелегално прекосяване на границите на Европейския съюз, като 176 100 души са се пробвали да влязат в блока, заяви организацията на Европейски Съюз за ръководство на границите Фронтекс.

Това е най-високата цифра за този интервал от 2016 година насам и съставлява 13% нарастване.

Само през юли са регистрирани 42 700 противозаконни прекосявания на границите, което е с 19% повече спрямо юли 2022 година, заяви организацията.

Според данните повече от половината от опитите за влизане, или 89 047, са осъществени през централното Средиземноморие, основно от Либия и Тунис през Сицилия и Малта. В този район броят на незаконните имигранти се е нараснал повече от два пъти през първите седем месеца на 2023 година

Пристигането на хиляди мигранти на италианския бряг сътвори политическо напрежение и накара водачите на Европейски Съюз да потърсят съглашение с Тунис, с цел да попречат на хората да стартират пътуването си към Европа оттова.

Според Фронтекс засиленият миграционен напън по този маршрут може да продължи и през идващите месеци, защото контрабандистите оферират по-ниски цени за прекосяване през Средиземно море в изискванията на яростна конкуренция сред незаконните групи.

Агенцията обаче означи, че Средиземно море остава рисково и през първите седем месеца на тази година повече от 2060 мигранти са изчезнали.

Фронтекс регистрира спад по маршрута през Западните Балкани, който е вторият най-популярен. Там са открити над 52 200 случая, което съставлява спад от 26%, дължащ се значително на по-строгите визови политики.

По всички останали направления е регистриран спад на опитите за нерегламентирано влизане, заяви организацията, представена от БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР