През първите осем месеца на настоящата година българският износ за

...
През първите осем месеца на настоящата година българският износ за
Коментари Харесай

Караниколов: Износът за Сърбия нарасна с над 10%

През първите осем месеца на актуалната година българският експорт за Сърбия е повишен с 10,3% и доближава 437 млн. евро. Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов, който откри българо-сръбски бизнес конгрес с присъединяване на близо 100 компании от секторите земеделие, строителство, ИКТ, туризъм, хранително вкусова индустрия и други Събитието се организира в границите на Третата сесия на смесената Българо-сръбска междуправителствена комисия за икономическо съдействие в София.

Икономическият министър акцентира, че българо-сръбското икономическо съдействие бележи позитивно развиване в последните години. „ През 2017 – та и 2018 – та година стокообменът сред двете страни надвиши 1 милиарда евро, а единствено за интервала януари-август тази година той доближава 886 млн. евро ", добави той. По думите му съществува огромен капацитет за повишаване на размерите в двустранната търговия, както и доста благоприятни условия за осъществяване на взаимни бъдещи планове.

Министър Караниколов, който е съпредседател на смесената комисия от българска страна и министърът, отговарящ за нововъведенията и софтуерното развиване на Република Сърбия господин Ненад Попович организираха среща, на която разискаха разширение на комерсиално – икономическите връзки сред двете страни. Двамата се договориха за задълбочаване на районното съдействие в областта на нововъведенията и дигитализацията, удвояване на стокообмена, както и за подкрепяне на компании от двете страни да излязат на трети пазари.

Министър Попович уточни от своя страна, че България е сътрудник, с който сръбската страна желае да усъвършенства съдействието, изключително в новите технологии и нововъведенията, както и сред дребните и междинни предприятия.

В края на съвещанието на междуправителствената комисия двамата съпредседатели подписаха протокол, в който се разпознават ограничения за разширение на съдействието в редица области от съвместен интерес, като търговия и вложения, нововъведения, енергетика, туризъм, селско и горско стопанство, превоз, осведомителни технологии и цифровизация, районно развиване, трансгранично съдействие и други.

Подписан бе и Меморандум сред Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия и Иновационния фонд на Република Сърбия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР