През първите осем месеца на годината износът на стоки от

...
През първите осем месеца на годината износът на стоки от
Коментари Харесай

Вносът и износът на храни и живи животни за трети страни расте

През първите осем месеца на годината износът на артикули от България за трети страни нараства с 4.3% в съпоставяне със същия интервал на миналата година и е на стойност 12.1 милиарда лева Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Сърбия, Съединени американски щати, Русия и Северна Македония, които образуват близо половината от износа за трети страни.

През август експортът нараства с 13.4% по отношение на същия месец на миналата година и е за 1.6 милиарда лева Най-голям растеж в съпоставяне със същия интервал на миналата година е маркиран в секторите " Храни и живи животни " (33.5%) и " Минерални горива, масла и сходни артикули " (25.8%). Най-голям спад се следи в бранш " Артикули, класифицирани основно съгласно типа на материала " (17%).

Вносът през януари-август понижава с 5.3% в съпоставяне със същия интервал на 2018 година и е на стойност 13.8 милиарда лв.. Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Русия, Турция, Китай и Сърбия. През август вносът на артикули от трети страни понижава с 22.8% по отношение на същия месец на миналата година и е за 1.5 милиарда лева

При вноса най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на миналата година е регистрирано в секторите " Храни и живи животни " (25.7%) и " Мазнини, масла и восъци от скотски и растителен генезис " (22%). Най-голям спад се следи в бранш " Минерални горива, масла и сходни артикули (27%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през интервала януари - август 2019 година е негативно и е 1.7 милиарда лв..

През първите осем месеца на 2019 година от България общо са изнесени артикули на стойност 37.9 милиарда лв., което е с 3.8% повече в съпоставяне със същия интервал на миналата година. През август 2019 година общият експорт на артикули възлиза на 4.7 милиарда лева и нараства с 1.1% по отношение на същия месец на миналата година.

За проучвания интервал общо в страната са импортирани артикули на стойност 40.7 милиарда лева, или с 0.4% по-малко по отношение на същия интервал на 2018 година През август 2019 година общият импорт на артикули понижава с 6.2% по отношение на същия месец на миналата година и възлиза на 4.6 милиарда лв..

Общото външнотърговско салдо е негативно през интервала януари - август 2019 година и е на стойност 2.8 милиарда лв.. През август тази година общото външнотърговско салдо е позитивно и е на стойност 89.4 млн. лв..
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР