През първите две седмици на май бизнесът започва да гледа

...
През първите две седмици на май бизнесът започва да гледа
Коментари Харесай

Оценката за бизнес климата в България се подобрява през май

През първите две седмици на май бизнесът стартира да гледа по-оптимистично към идните летни месеци

© Цветелина Белутова Нагласите на мениджърите в страната се изтласкват от дъното през май, откакто мина първичният потрес от наложеното изключително състояние и наложително заледяване на бизнес процесите през март и април. Фактор е и разхлабването на ограничаващите ограничения, което стартира от началото на май. Това не значи, че настоящата интензивност се е възвърнала на предкризисни равнища - те към момента са надалеч. Но резултатите от регулярните анкети на Националния статистически институт измежду компаниите в България демонстрират, че през първите две седмици на май бизнесът стартира да гледа по-оптимистично към идните летни месеци.

Негативните оценки за бизнес климата в страната към момента доминират. Но, до момента в който през април салдото на знака падна до 20-годишно дъно от -17.7 пункта, през май равнището се покачва до -5.9 пункта. Подобрение е очевидно във всички браншове. В услугите то е минимално, само че в строителството и индустрията позитивните оценки на мениджъри надвиват и знакът за бизнес климата се връща в позитивна територия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Умерено положителни вести

Подобрението на бизнес климата в България през май се дължи само на повече позитивни упования за икономическата интензивност през идващите три до шест месеца. В промишлеността актуалната индустриална интензивност пада до -34.9 пункта при -26.6 месец по-рано и 1.9 пункта през май 2019 година Оценките за равнището на поръчките обичайно са на минус от към 20 пункта, само че в този момент отрицателните отзиви на мениджърите надвишават позитивните с малко над 40 пункта при -35.3 през април.

Същевременно упованията на интервюираните мениджъри очевидно се усъвършенстват. Балансът сред оптимистични и песимистични упования за бизнес положението на компаниите през идващите 6 месеца се покачва от -19.9 пункта през април до +1.9 пункта през май. По отношение на индустриалната интензивност през летните месеци подобрението е от -35.9 пункта до -6.9 пункта на месечна база. Така общият знак за бизнес климата в промишлеността се покачва от -10.2 пункта през април до +1.2 пункта през май.

Аналогични са трендовете в строителството, където упованията за интензивността през идващите три месеца се усъвършенстват от -25 пункта до +3 през май. И въпреки всичко това остава надалеч от равнището преди година, когато позитивните настройки превишаваха отрицателните с над 35%. Червен байрак може да е и покачването на броя клиенти със закъснения в заплащанията през последните месеци.

В търговията на дребно също стартират да се виждат плюсове за идващите месеци. Оптимистите надвишават песимистите във връзка с предстоящите продажби през юни - август с 6.8 при -36.6 пункта през април. Но към момента неприятното сегашно бизнес положение надвива и оценките за общия бизнес климат остават отрицателни (-1.4 пункта), въпреки и надалеч от априлското дъно (-17.6).

Услугите остават на минус

Секторът на услугите също се изтласква от дъното, само че минимално. Оценката за актуалното бизнес положение на компаниите в бранша се утежнява от -34.1 пункта през април до -46.5 през май. За съпоставяне - преди година равнището беше +7.2 пункта. От друга страна, салдото сред позитивни и отрицателни упования за идващите 6 месеца се усъвършенства с над 20 пункта до -19.2 през май по отношение на април. Така индикаторът за общия бизнес климат остава релативно неизменен - от -36.8 до -34.3 пункта през май. Най-големите провокации пред бранша остават несигурната икономическа среда (за 58.1% от анкетираните) и незадоволителното търсене (за 30.1%).

Вероятно подобрението тук не е доста, тъй като през първите две седмици на май, когато се събират мненията на мениджърите, към момента не беше ясно до каква степен ще бъдат разхлабени ограничаващите ограничения, при какви условия и дали това няма да докара до покачване на случаите на инфектирани с COVID-19. Предвид обстоятелството, че епидемиологичната конюнктура към края на месеца не се е влошила и се чака да паднат още ограничавания, бизнес климатът в услугите евентуално ще се усъвършенства в допълнение през юни.

Заводските цени не престават да падат

Цените в индустрията понижават с 4.3% на годишна база през април при -1.5% през март, демонстрира националната статистика. Това са първите данни за дефлация в промишлеността от 2016 година В добивната индустрия понижението на годишна база е с 4.8%, а на месечна е с 1.1% - поради добива на железни руди и въглища. В преработващата индустрия цените падат с 6.2% по отношение на април 2019 година По-ниски са заводските цени в производството на дървен материал и хартия, артикули от каучук и пластмаса, съществени метали и електрически уреди. Производството на газ, електро- и топлоенергия е с 1.6% по-скъпо по отношение на април 2019 година, само че на месечна база цените понижават с 3.9%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР