През първите два месеца на 2020 година Украйна е внесла

...
През първите два месеца на 2020 година Украйна е внесла
Коментари Харесай

Украйна продължава да внася ядрено гориво основно от Русия въпреки конфликта

През първите два месеца на 2020 година Украйна е внесла нуклеарно гориво за 12,965 милиона $ от съветската компания ТВЕЛ, а количеството от шведското поделение на американската „ Уестингхаус “ е на стойност 7,9 хиляди $.
Това демонстрират данни на Държавната статистическа работа на Украйна.
Делът на ТВЕЛ през януари и февруари във вноса на нуклеарно гориво в страната е 99,94% , а този на „ Уестингхаус “ е 0,06%.
Вносът на нуклеарно гориво в Украйна от ТВЕЛ през 2019 г.е за общо 240,909 милиона $, а от „ Уестингхаус “ -за 155,98 милиона $..
Същевременно, над 100 учени и бранители на околната среда изпратиха писмо до Европейската комисия (ЕК) с искане за навременна и обективна оценка на атомната сила в таксономията на Европейския съюз (ЕС).
Писмото е вследствие на известие от март 2020 година по отношение на последните рекомендации за таксономията на Европейски Съюз от техническата експертна група, съветваща Европейска комисия по въпросите на устойчивото финансиране. Препоръките не дефинират атомната сила като нисковъглероден и резистентен източник на електрическа енергия.
Писмото гласи: " Ние сме група от учени и бранители на околната среда, представящи университетските кръгове и гражданското общество, които твърдо поддържат задачите за постигане на климатичен неутралитет до 2050 година
Регулациите на таксономията ще бъдат значим инструмент за вложителите за ориентиране на финансите в вярна посока и като подобен, би трябвало да бъде изработен деликатно и премислено ".
Учените споделят мнението, че атомната сила и възобновимите енергийни източници ще са в основата на европейската енергийна система без въглерод.
" Те могат да обезпечат на европейските промишлености и семейства нисковъглеродна сила и стабилно да подобрят качеството на въздуха за европейските жители ", сочи още документът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР