През първите 8 месеца на годината светът е загубил 130

...
През първите 8 месеца на годината светът е загубил 130
Коментари Харесай

Заради чумата: Заклахме 20% от домашните свине

През първите 8 месеца на годината светът е изгубил 130 млн. домашни свине, или над 17% от цялото поголовие, поради разпространяването на африканската чума по свинете /АЧС/, пресметнаха от Асоциацията на свиневъдите в Украйна. България също е мощно наранена от разпространяването на АЧС, а загубите при поголовието от домашни прасета надвишават междинните за света. Общо 2155 души от Пловдивско, които заклаха непринудено животните си, бяха обезщетени.

Наскоро министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева разгласи, че 20% от домашно отглежданите свине у нас са унищожени като част от ограниченията за битка с заболяването.

АЧС върлува към този момент цяло десетилетие, само че разпространяването <210> се форсира мощно след август 2018 година, когато бяха регистрирани първите огнища в Китай, като наклонността се резервира и през тази година. Засега болестта е пощадило единствено американския континент и Австралия, като от 2016 година до момента е записано в 54 страни по целия свят, сочат данни на Световната здравна организация.

Първите случаи бяха открити в Африка, само че най-големи загуби АЧС нанесе в Азия. От министерството на селското стопанство на Китай оповестиха за стесняване на поголовието от прасета с 32,2% през юли на годишна база, а във Виетнам, където заболяването бе открита през февруари тази година, към този момент са унищожени над 4,5 млн. свине, с цел да бъде предотвратено разпространяването <210>.

От украинската свиневъдна асоциация пресмятат, че от унищожените 130 млн. прасета поради АЧС можеха да бъдат получени 19 млн. тона месо. Такова количество е в положение да покрие междинното годишно ползване от този тип месо на 1 милиарда души на планетата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР