През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните

...
През първата половина на изминалия период температурите останаха около обичайните
Коментари Харесай

Живакът пада до минус 10

През първата половина на миналия интервал температурите останаха към нормалните за сезона, като междинните стойности бяха сред 0.2⁰С (Чирпан и Казанлък) и 2.2⁰С (Пазарджик, Хасково и Кърджали), за региона на Пловдив -2.8⁰С. Минималните стойности останаха над сериозните за зимуващите култури - сред минус 6.5⁰С и минус 9.0⁰С. В най-топлите часове на деня градусите стигнаха до 8.8⁰С. В края на интервала настъпи смяна в агрометеорологичните условия.

Регистрираните междинни стойности под биологичния най-малко не разрешиха протичане на дейни вегетационни процеси при рапицата, ечемика и пшеницата. В най-топлите часове имаше едва развиване, като все още при по-късно засетите площи с житни култури се следи към 50% на фенофаза братене, а при по-късните -начало.

През седмицата се чака агрометеорологичните условия в региона на Южна България да се дефинират от студено време с минимални температури към и под минус 10⁰С и слаби превалявания от сняг, които към средата на интервала ще стопират.

Видима смяна при зимуващите култури няма да се следи, като посевите ще запазят положението си на покой. Радиационно минималните стойности тук-там може да са близки до сериозните за растенията, което при неявяване на снежна завивка, неукрепнали и в начален стадий на развиване растения може да докара до повреди.

За информации и профилирани прогнози:
http://plovdiv.meteo.bg
032/632-422, НИМХ-Пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР