През първата половина на годината брутно наетите офис площи в

...
През първата половина на годината брутно наетите офис площи в
Коментари Харесай

Наетите офис площи за шест месеца се увеличат с 64%, сочи анализ

През първата половина на годината брутно наетите офис площи в България се усилва с 64% по отношение на година по-рано. Това демонстрират данните на Colliers International.

Основните условия към офисите не престават да бъдат свързани с местоположението, изискванията и комфорта на работната среда, и функционалните разпределения на пространствата.

В 18 % от записаните от Colliers покупко-продажби, мотивът за търсене на офис е бил възобновяване на контракт за наем. Със същия дял е и релокацията, следвана от нуждата от разширението на работното пространство - със 17%. В 3% от случаите, търсенето на площи е било инициирано от нови за българския пазар компании.

Докладът на компанията демонстрира, че при офисите клас Б 52% от покупко-продажбите са били за релокация. В общата статистика водещи са покупко-продажбите на стадий " в градеж " – 43%, което се дължи на към момента съществуващия дефицит в предлагането на висококачествени модерни офис площи клас А.

В отговор на интензивното търсене, продължава възобновяването на строителството на съществуващи обекти и стартирането на нови, демонстрират данните. До края на годината са планувани за довеждане докрай пет плана. Това са 90 хиляди кв. м. спомагателни площи. Голяма част от тези здания към този момент имат подписани контракти за наем.

Благоприятните наемни равнища на първокласни офиси " в градеж " са също измежду аргументите интензивно да се подписват контракти на ранен стадий от строителството. Като цяло през обсъждания интервал е записано едва покачване на офертните наемни равнища, заради продължаващия дефицит в предлагането на първокласни офисни площи.

В резултат на интензивността на пазара, свободните площи в столицата понижават, достигайки 170 хиляди кв. м. – 25% от които са клас А, към които е налице огромен интерес.

Ситуацията е на път да се промени в избрана тенденция, защото пазарът се движи към стадий на зрялост. Това неизбежно ще докара до рекласификация на офиси, които към този момент ще дават отговор на характерностите за клас Б. От своя страна и наемателите от ден на ден ще насочват взор към този тип здания, ситуирани на първокласни или доста отзивчиви местоположения. Ограниченото предложение на първокласни офис площи и ниският % на свободни, също спомага за повишение на интереса към преимуществата на офисите клас Б, които са относително по-бюджетно налични и оферират положителни механически параметри и функционалност.

По отношение на местоположението на постройките, продължава разширението на зоната по бул. " Цариградско шосе " – към Capital Fort и в региона на 7-11-ти километър, характеризираща се с съществуване на добре развита пътна инфраструктура, метро и под земята буферен паркинг. Това е част от така наречен " Периферия ", която е с най-голяма централизация на офисни здания - клас А (67%) и клас Б (61%).

Очакванията на Colliers до края на годината са за опазване на наклонността на наемане на площи на стадий " в градеж ", заради лимитираното предложение и нарастването на разликите в офертните цени. Това е и повода да се чака разширение на търсенето и в по-големите градове в страната (Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР