През първата половина на 90-те години в Русия е създадена

...
През първата половина на 90-те години в Русия е създадена
Коментари Харесай

Колективният Запад помогна на Банката на Русия да проведе дедоларизация на активите си

През първата половина на 90-те години в Русия е основана такава парична система, която може да се назова „ парично ръководство “ (модел за страни с колониална икономика). Същността му е, че националната валута - съветската рубла - се издава от Централната банка посредством закупуване на задгранична валута. Последната се съхранява във валутни запаси, които се отразяват в активите на Централната банка. А съветската рубла е подкрепена от валутните запаси на Централната банка.

Тази концепция може да бъде изразена по-разбираемо: съветската рубла в системата за „ валутен мениджмънт “ се оказа пребоядисана непозната валута. Една страна може да бъде суверенна, в случай че активите на нейната централна банка са доминирани от заеми в национална валута, издадени за развиването на националната стопанска система. Като допълнение - скъпи бумаги, издадени от национални емитенти (не всевъзможни, а такива, които оказват помощ за развиването на локалната икономика).

Последният формален отчет на Централната банка на Руската федерация към днешна дата се отнася за 2020 година Ще дам фотография на главните типове активи на Банката на Русия към 31 декември 2020 година (трилиони рубли, в скоби, делът в общите активи,%):

Активи, общо – 51,27 (100)

Валутни запаси (валута в банкови депозити и под формата на скъпи бумаги, издадени от други страни и други нерезиденти) – 30,45 (59,39)

Изисквания в МВФ – 1,91 (3,72)

Кредити, издадени от съветски банки и средства, ситуирани в депозитите на съветски банки – 3,76 (7,33)

Ценни бумаги, оповестени от съветското държавно управление и други съветски емитенти 1,03 (2,00)

Злато в запасите – 10,41 (20,30).

Като част от активите за поддръжка на съветската стопанска система, има единствено 4,79 трилиона рубли, или 9,33% от активите на Банката на Русия. За интернационалните запаси (валутни запаси + условия към МВФ + злато) - 42,77 трилиона рубли, или 83,42% от всички активи. Останалите активи на Централната банка са недвижими парцели, съоръжение, връзки и други („ механически активи”). Тази част съставлява 7,25% от активите.

Честно казано, би трябвало да се означи, че интернационалните запаси включват златото, което може да се смята за напълно съветски актив: то се намира на територията на Руската федерация, управлява се от Банката на Русия и има цялостен имунитет против западните стопански наказания. Ако прибавим златото към съветските активи, делът на последното в активите на Банката на Русия (с изключение на „ техническите активи “) ще бъде еднакъв на 29,63%. А делът на интернационалните запаси без злато ще бъде 63,12%.

Така „ външните активи “ на Банката на Русия, работещи за стопанските системи на други страни, са 2,13 пъти по-големи от „ вътрешните активи “, работещи за съветската стопанска система! Образно казано, Банката на Русия, съгласно личния си годишен отчет, е обърнала лице към Запада и тил към Русия. А съветската рубла е подкрепена с повече от 2/3 от западните банкноти.

От години в Русия има апели за дедоларизация на съветската стопанска система, в това число за дедоларизация на Банката на Русия, само че нищо не се е трансформирало. И в края на февруари тази година груповият Запад оказа помощ на Банката на Русия да дедоларизира активите си. Всички интернационалните валутни запаси като се изключи китайския юан са замразени. Според Банката на Русия доникъде на 2021 година щатският $, еврото, английската лира, японската йена и някои други аварийни валути съставляват 65,2% от всички интернационалните (златни и валутни) запаси на Руската федерация.

Не знаем какви са активите на Банката на Русия в края на февруари. Да приемем, че са същите като на 31 декември 2020 година Ако използван получената цифра (65,2%) към активите по това време, се оказва, че в салдото на Банката на Русия се е образувала „ дупка “, равна на 54,39% от нейните активи. Останаха единствено „ вътрешни активи “, работещи за съветската стопанска система, плюс китайският юан.

Очевидно Банката на Русия не желае да признае загубата на великански размери от интернационалните запаси. Тя просто декларира, че запасите на стойност над 300 милиарда $ са „ замразени “. Опитът от заледяване на запасите на Либия, Иран, Афганистан и други страни демонстрира, че след известно време думата „ заледяване “ се сменя с думата „ конфискация “ или „ национализация “. Банката на Русия продължава да разгласява на седмична база данни за цената на интернационалните запаси на Русия, от които следва, че нищо не се е случило до момента. Ето последното известие по тази тематика, оповестено на уеб страницата на Банката на Русия: „ Към 25 март 2022 година интернационалните запаси на Руската федерация възлизат на 604,4 милиарда $, намалявайки с 38,8 милиарда $ по отношение на 18 февруари 2022 година. Основните фактори за намаляването на запасите бяха валутните интервенции, валутното рефинансиране, както и валутната преоценка на активите.”

Колкото по-скоро Банката на Русия осъзнае, че запасите не са повече от 600 милиарда $, толкоз по-вероятно е бързо да изградим съветската парична система при новите условия. И такова преструктуриране е належащо.

Ако активите на Банката на Русия, останали след „ отчуждаването” от груповия Запад на валутните запаси, се одобряват за 100 %, тогава картината е следната. Монетарното злато става главен съставен елемент на активите (приблизително 44,5% от всички активи). На второ място е китайският юан (26,9%). На трето място са заемите и депозитите в рубли (16,1%). На четвърто място са скъпите бумаги на съветското държавно управление и другите съветски емитенти (4,4%).

Ясно е, че моите калкулации не могат да бъдат точни, те се базират на данни за 31 декември 2020 година и средата на 2021 година Не мисля обаче, че днешната картина на активите на Централната банка е доста по-различна от тази, която демонстрирах. Оказва се, че рублата е престанала да бъде „ пребоядисана” непозната валута (само леко е „ оцветена “ с китайския юан). Основната ѝ поддръжка е златото, което в запасите на Банката на Русия е 2300 тона.

Това даде мотив на някои локални специалисти да заявят с наслада, че в Русия ненадейно се е родила златна рубла. Не, това не е златна рубла, а рубла, обезпечена с доблестен метал, съхранявана в трезорите на Централната банка. Златната валута са тези парични единици, които могат свободно да се обменят за доблестен метал.

Вече има апели за изменение на член 75 в Конституцията на Руската федерация, с цел да дефинира съветската рубла като злато. И като модел да се одобри златната рубла, която е въведена през 1897 година с напъните на тогавашния министър на финансите Сергей Юлиевич Вите. Мнозина с възторг разказват това време. Не мога да споделя този възторг. Златният стандарт, открит в Русия преди 125 години, стартира да задушава националната стопанска система. В последна сметка, за издаването на рубли, нужни на Русия, е нужен златен запас. По разнообразни аргументи попълването му изостава от потребностите на стопанската система от пари. Златният стандарт се оказа като златна гарота. За да се отслаби по някакъв метод, би трябвало да се прибегне до попълване на златния запас за сметка на златните заеми. И за заеми откликват Ротшилдите. Русия влиза в 1917 година с най-големия върховен външен дълг на света.

Това не значи, че златото не би трябвало да се натрупва в интернационалните запаси на Русия. Много е належащо. Първо, посредством закупуване на метал от локални миньори, Банката на Русия би подтикнала развиването на " валутния завод " на страната. Второ, ще ускори съветската рубла. Трето, би помогнало да се сътвори запас от злато като „ пари за незабавни случаи “ за разплащания с други страни (в случай на войни, рецесии и т.н.).

Изключително рисково е обаче възобновяване на златния стандарт, който: 1) планува свободна обмяна на банкноти за доблестен метал от запасите, 2) обвързва паричната емисия на Централната банка с нейните златни запаси. По пътя означавам: от дълго време се приказва, че Китай се готви да вкара златен юан и ние би трябвало да вървим по стъпките на Пекин. Всъщност, съгласно специалистите, заради вътрешното произвеждане и вноса, Китай към този момент е натрупал повече от 30 хиляди тона жълт метал и най-малко половината е в ръцете на страната (китайската статистика обаче маскира тези натрупвания по всевъзможен вероятен начин). Все още обаче няма признаци, че Пекин се готви да премине към златния юан. Те са наясно с минусите на сходна стъпка. Мисля, че златото оказва помощ на Пекин да укрепи юана, да изтласка $ и еврото от вътрешния пазар, а също и да сътвори запаси от „ пари за незабавни случаи “.

Връщайки се към въпроса за преструктурирането на съветската парична система, означавам, че се нуждаем не от златна а от стокова рубла. Тоест рубла, която е подкрепена от масата артикули, основани от съветската стопанска система. Златото може да бъде единствено една от стоките, които съставляват такава маса. В допълнение са нужни потребителски артикули. Още по-необходими са капиталовите артикули – машини и съоръжение, благодарение на които е допустимо и належащо да се извърши индустриализация. В тази връзка е належащо да се промени член 75 от Конституцията на Руската федерация. Той дефинира главната функционалност на Централната банка на Руската федерация - " за отбрана и обезпечаване на стабилността на рублата ". Централната банка обаче би трябвало да има задача на по-високо равнище - подсилване (развитие) на съветската стопанска система. Банката на Русия може и би трябвало да укрепи съветската стопанска система посредством увеличение на заемите в рубли, чиито крайни получатели ще бъдат предприятия от действителния бранш на стопанската система. Такива заеми би трябвало да допринесат за растежа на масата на стоките. Тогава ще изчезне и инфлацията, която се пробваха да преодолеят посредством стесняване на паричното предложение и повишение на главния лихвен % (борба против инфлацията, като се удушава съветската икономика).

От горните калкулации се вижда, че през днешния ден делът на заемите в рубли и скъпите бумаги на съветски емитенти в активите на Банката на Русия (оставащи след „ отчуждаването “ на валутните резерви) е към една пета. А би трябвало да е най-малко четири пети. Тогава съветската рубла в действителност ще стане в действителност постоянна и продаваема. Тогава дедоларизацията на съветската стопанска система ще се случи от единствено себе си. Тогава в действителност ще спечелим санкционната война против груповия Запад.

Превод: В. Сергеев

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР