През първата година след въвеждането на системата бонус-малус 87,7% от

...
През първата година след въвеждането на системата бонус-малус 87,7% от
Коментари Харесай

КФН: 88% от шофьорите ще имат отстъпка от Гражданска отговорност

През първата година след въвеждането на системата " бонус-малус " 87,7% от водачите ще имат отстъпка. Само на едвам 3% или малко над 100 000 ще им нарастне застраховката с над 200%. Изрядните водачи ще понижат разноските за " Гражданска отговорност " с 10% още през 2019 година . Това регистрираха по време полемика за въвеждането на системата, проведена от Комисията за финансов контрол, съобщи БГНЕС.

Обещанието е реалност, откакто преди седмица процентът на водачите, които ще карат с по-евтина " Гражданска отговорност ", беше по-нисък съгласно КФН - под 80 на 100.

" С въвеждането на системата нямаме желание да ощетяваме болшинството от българските водачи, които са дисциплинирани. Нашето предпочитание е да притиснем нарушителите на пътя ", съобщи при откриването на полемиката ръководителят на КФН Карина Караиванова, която признава, че предложенията имат недостатъци, само че се надява с сходни полемики всички противоречиви моменти да се изчистят.

Представителят на консултанта по наредбата Ernst & Young Никос Кефалинос изясни, че една от ограниченията в системата е притежателите на коли деликатно да преценят на кого дават колата си, защото при едно вероятно нарушаване на другия водач това би затруднило следваща продажба на колата. Именно този мотив стои зад концепцията " бонус - малус " да важи и за колите т.е. колите да имат досиета и да " натрупат " наказателни точки, освен водачите, което беше посрещнато с бурно отрицание. Oбмисля се и вид, в който лидерът може да прибегне до " ускорено почистване, когато си заплати някакъв тип наказване еднократно ".

Очакванията на КФН са проблемите да се избистрят, до момента в който приключи синхронизацията сред системите на Министерство на вътрешните работи и Гаранционния фонд.

Заместник-министърът на превоза Ангел Попов сподели, че доста неща са направени за последните две години, само че темповете за понижаване на убитите по пътищата не задоволяват. " Само през последните две седмици са засечени над 130 000 " пътни терористи ". Същевременно доста хора имат златни талони и какво от това като по никакъв метод не получават подучване ", попита Попов.

Редактор: Деница Райкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР