През отминалата работна седмица цените на едро на хранителните продукти

...
През отминалата работна седмица цените на едро на хранителните продукти
Коментари Харесай

За година: С 27% поскъпнаха храните на едро по тържищата

През отминалата работна седмица цените на едро на питателните артикули са нарастнали с 0.86%, а от началото на годината до 2 март са се повишили със 7.38 на 100.

През по-кратката работна седмица (27 февруари-2 март), в която държавното управление разгласи формалното основаване на Националното координационно звено за преодоляване на цените на питателните артикули с началник вицепремиерът Христо Алексиев и в чийто състав влизат всички виновни по тематиката държавни институции, цените на едро на храните по стоковите тържища и борсите продължиха да се повишават за шеста поредна седмица.

Да напомним, че преди този момент, в средата на януари (16-20) храните поевтиняха нищожно за първи път след 15 следващи седмици на непрестанно повишаване. Това демонстрират данните от бюлетините на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите (ДКСБТ).

През отминалите четири работни дни, поради националния празник на 3 март, от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни артикули, 21 са поскъпнали, 10 са поевтинели и три са без смяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-вече е повишена цената на прясното мляко с над 3% масленост, а най-вече е поевтиняло слънчогледовото олио; при плодовете най-вече са поскъпнали портокалите, а най-вече са поевтинели лимоните; при зеленчуците най-вече се е повишила цената на оранжерийните домати, а най-вече е поевтиняло зелето.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 2 март е 2.473 пункта по отношение на 2.451 пункта към 24 февруари или седмично повишаване с 0.86%, откакто в миналата седмица беше записано покачване с 2.85%, най-голямо повишаване на храните на едно на седмична база от началото на годината.

През отминалата по-кратка работна седмица, поради националния празник на 3 март, разликите на цените на храните на едро по области са се забавили, откакто в миналата беше регистрирарано увеличение. Най-голяма е разликата още веднъж при кравето сирене (8.50 лв. по отношение на същата сума в миналата седмица), при кашкавала " Витоша " (6.30 лв. по отношение на 5.30 лева) и при каймата примес (3.60 лв. по отношение на 4.10 лева).

Месечната равносметка показва, че през януари храните по стоковите борси са поскъпнали общо с 1.26%, като най-вече са нарастнали цените с 0.73% през втората седмица на януари (9-13) и единствено през третата (16-20) са спаднали с 0.82 на 100. През февруари повишаването на цените се е ускорило до 6.04 на 100, като повишаването е непрестанно и през четирите седмици на предишния месец.

Годишната равносметка показва, че през последните три месеца на 2022 година - октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали надлежно с 2.54%, 3.37% и с 2%. През останалите девет месеца на отминалата 2022 година храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно покачване на цените на едро е регистрирано през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%).

От началото на годината до 2 март цените на едро на храните са нарастнали със 7.36 на 100, а на годишна база, по отношение на 2 март 2022 година цените на едро са се повишили с 26.96 %.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР