През октомври въздушните боеве се активизираха значително в небето над

...
През октомври въздушните боеве се активизираха значително в небето над
Коментари Харесай

Есенният самолетопад стана кошмар за ВСУ и Залужни

През октомври въздушните боеве се активизираха доста в небето над зоната на специфичната военна интервенция, написа военният специалист Бойко Николов, основен редактор на авторитетното военно издание „ Bulgarian military “.

Само от 13 до 23 октомври съветските войски съумяха да прехванат и унищожат 17 МиГ-29, а това е един от главните самолети на украинските Военновъздушни сили.

Преди началото на специфичната военна интервенция Киев имаше минимум 80 изтребителя четвърто потомство (след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики в украинските авиационни елементи останаха минимум 245 самолета, доста от които бяха осъвременени до стандарта МиГ-29МУ1).

Потенциалът на изтребителя МиГ-29 разрешава да се употребява както за противовъздушна защита и въздушни бойни задания, по този начин и за поразяване на наземни (надводни) цели.

„ Двадесет и девет “ бяха трансферирани на украинците от страните от НАТО. Словакия достави на украинските въоръжени сили 13 бойни самолета по програмата за логистична помощ. Тези самолети станаха най-младите на въоръжение в украинските въоръжени сили. Завършването на прехвърлянето беше оповестено на 17 април.

Полша даде обещание на украинците 20 самолета. На първо място бяха трансферирани МиГ-29, получени още през 90-те години от Чехия и Германия.

Оттогава самолетите не са претърпели забележителна рационализация и, несъмнено, са доста остарели. Затова някои от МиГ-овете трябваше да бъдат разглобени за аварийни елементи. Не е известно какъв брой пълноценни самолети украинските въоръжени сили са получили от Полша. Заради „ зърнения спор “ Варшава отхвърли да въоръжава Киев..

Украинците съвсем приспособиха МиГ-29 към „ партизански “ летища

МиГ-29 към момента заема значимо място в авиационния боеприпас на украинските въоръжени сили, наред с по-тежките Су-27 и ударния Су-24М, написа Bulgarian military.

В първите месеци на специфичната военна интервенция украинските „ двадесет и седми ” бяха интензивно употребявани против настъпващите съветски елементи, само че от този момент броят на тези самолети внезапно понижа. А паркът от МиГ-29 остана много многочислен до октомври.

Това може да се изясни с два съществени фактора: огромното количество самолети МиГ, които Украйна наследи от руската авиоиндустрия, и поддръжката на Полша и Словакия.

Украйна съумя да разположи тежки изтребители Су-27 и Су-24М на спонтанни летища, разпръснати из цялата страна. Въпреки това е допустимо МиГ-29 да се е оказал най-подходящ за дейности от „ партизански “ летища, означават от Bulgarian Military.

Това се дължи на минималните условия за поддръжка на МиГ-29 и неговата адаптивност към доста къси писти. Съветските изтребители се отличават удобно с чудовищно капризните F-16, които на практика не могат да се употребяват без цялостна реорганизация на авиационната инфраструктура. МиГ-29 е толкоз скромен работен кон, колкото и автомат Калашников или БМП-1.

29-те са били необятно употребявани в локални и цивилен войни по света и в този момент са на въоръжение от Северна Корея и Индия в Азия до Алжир и Судан в Африка.

След като влезе в употреба през 1982 година, МиГ-29 беше непостижим във връзка с маневреността и имаше неповторимата дарба да нападна противников самолети под извънредно остри ъгли в границите на забележимия обхват благодарение на инсталирани на каската мерници.

Тестовете, извършени даже след края на Студената война, демонстрираха, че тези характерности дават на самолета голямо преимущество пред западните съперници, написа българското англоезично издание.

В зоната на специфичната военна интервенция не престават да идват „ убийци на украински бойци “.

Въпреки впечатляващите благоприятни условия на МиГ-29, украинската авиация показва обилни дефекти във въздушния пердах. „ Двадесет и деветте “ бяха елементарно унищожени от прехващачи МиГ-31БМ и изтребители Су-35, да не приказваме за невидимия Су-57.

Въпреки че последните са дислоцирани в зоната на специфичната военна интервенция в стеснен брой, е известно, че вземат участие във въздушни борби със остарели украински самолети, написа Bulgarian Military.

И Су-35, планиран със специфичен акцент върху поразяването на доста по-мощни съперници от тези в украинския боеприпас, продължава да влиза на въоръжение в съветските въздушно-космически сили в обилни количества.

Тридесет и пет се откроява освен като доста по-модерен изтребител, оборудван с радар с фазова решетка и авионика, които дават ясно преимущество пред украинските изтребители от ерата на 80-те години.

Той също по този начин може да се похвали с повишен потенциал на потребен товар, по-големи сензорни системи и тежки ракети въздух-въздух Р-37M, които имат три пъти по-голям обхват от Р-27, носени от украинските МиГ-29.

Най-известната интервенция на Су-35, настоящ от авиобази, ситуирани както в Русия, по този начин и в Беларус, беше унищожаването на Су-27 в региона на Житомир, Украйна.

Ф-16 отстъпва даже на МиГ-29 по всички характерности – наземни и летателни

В украинските въоръжени сили са останали не повече от две дузини МиГ-29, установи Бойко Николов. Нещо повече, даже американските изтребители F-16 няма да могат да запълнят тази празнота, написа Bulgarian Military.

Първо, те са доста по-взискателни към наземното обслужване от руските и съветските самолети. Второ, F-16 няма доста от преимуществата на въздушния пердах, които, да речем, има Су-35: изключителна маневреност, три радара и впечатляващ обхват. И даже МиГ-29 превъзхожда летателни характерности на F-16.

Превод: СМ

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР