През октомври световните цени на храните се повишиха за пети

...
През октомври световните цени на храните се повишиха за пети
Коментари Харесай

Храните в световен мащаб поскъпват за пети пореден месец

През октомври международните цени на храните се покачиха за пети следващ месец, възстановявайки се изцяло от ценовия потрес, породен от световната пандемия на ковид, като те нарастват в множеството браншове, заяви в четвъртък организацията на Организация на обединените нации за храните, представена от Ройтерс.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, се увеличи през октомври до 100,9 пункта от 97,8 пункта през септември, достигайки най-високо равнище от началото на годината (от януари 2020 г.). Организацията показва, че реколтата от зърнени култури в международен мащаб евентуално ще доближи рекордно равнище през 2020 година, макар че FAO леко занижи предходните си прогнози. 

Индексът на цените на зърнените култури на организацията скочи със 7,2% през октомври спрямо предходния месец и към този момент е с 16,5% над равнището година по-рано. 

Експортните цени на пшеницата се покачиха на фона на свиването на доставките, до момента в който царевицата нарастна до най-високи равнища от повече от шест години насам вследствие на мощно търсене от Китай. Цените на фуражния ечемик и соргото също се покачиха през октомври, до момента в който за разлика от тях оризът поевтиня до най-ниски равнища от 7 месеца. 

Средните цени на захарта се покачиха със 7,6% през предишния месец и се усилиха с 9,3% по отношение на октомври 2019 година в следствие най-много на вероятностите за по-ниско произвеждане на захар както в Бразилия, по този начин и в Индия, двете най-големи страни-производителки, заради преваляванията там, които бяха под междинното равнище. 

Индексът на млечните артикули пък се повиши с 2,2% в границите на месец октомври, като всички сегменти от бранша записаха покачвания и най-забележимо това беше при сиренето. Индексът на цените на растителното масло се повиши през октомври с 1,8%, основно с помощта на по-високите котировки на палмово и соево масло , до момента в който рапичното масло поевтиня на фона на несигурността по отношение на търсенето в Европейския съюз. 

При месото не се удостовери растящата наклонност при останалите храни, като показателят отбеляза през октомври спад с 0,5% по отношение на септември, като това е деветия месечен ценови спад от началото на годината и с 10,7% под равнището през октомври 2019 година Понижението е реалност предвид на следващо поевтиняване на свинското месо поради възбраната на Китай за импорт от Германия след откриването на африканска чума по свинете в най-голямата европейска стопанска система. 

FAO ревизира прогнозата си за зърнените култури за сезона през 2020 година за втори следващ месец, като я понижи с съвсем 13 милиона тона, отразявайки занижените упования за световния рандеман. Въпреки това понижение обаче организацията към Организация на обединените нации към момента чака рекордна годишна продукция тази година от 2,75 милиарда тона , което е с 1,6% повече от равнищата през 2019 година. 

" Перспективите за реколтата от зимна пшеница през 2021 година, която към този момент се засява в северното полукълбо, като цяло са мощни, отразявайки упованията на нарастване на насажденията в отговор на по-високите цени в няколко съществени страни производители, изключително в Европейски Съюз ", означи FAO. 

Прогнозата за използването на зърнени култури в международен мащаб през 2020/2021 година беше избрана на 2,745 милиарда тона, което е с 1,9% повече от равнището през 2019/2020 г. Прогнозата за международните ресурси от зърнени култури към края на сезоните през 2021 година е 876 милиона тона, което е с 13,6 милиона тона по-малко от миналата оценка, оповестена от FAO през предишния месец. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР