През октомври става ясно има ли виновни за смъртта на

...
През октомври става ясно има ли виновни за смъртта на
Коментари Харесай

Назначение на подсъдим отложи процеса за срутването на хотел “Вероника”

През октомври излиза наяве има ли отговорни за гибелта на четирима служащи

Отсъствието на обвиняем отсрочи процеса за сриването на хотел “Вероника” в комплекс “Слънчев ден”, което докара до гибелта на четирима служащи. Инцидентът стана на 8 април 2015 година по здрач, когато 11-етажната остаряла постройка на морския хотел рухна и погреба работещите вътре Борислав Стефанов, Йосиф Стефанов, Тодор Тодоров и Манол Манолов.

По знамение оцеля техен сътрудник, който е измежду очевидците по почналото през предходната година дело. Обвиняеми по него – за причиняване на гибел заради немарливо осъществяване на служебни отговорности, са общо 7 души от компанията реализатор на обекта, две компании подизпълнители и сдружението, упражняващо строителен контрол. Именно неговият представител Валентин Пенчев спъна финалните 3 съвещания на Варненския окръжния съд. Оказа се, че предишния петък Пенчев бил назначен в държавна приемателна комисия, която преглежда разрешителни за стартирането в употреба на строителни обекти.

Заради почивните дни нямало време той да уведоми съда и да се отпише от комисията. За година това е първото отсрочване на делото поради неявяване на обвиняем, прецизираха от ВОС. Според обвинителния акт при подготовката на реконструкцията на хотела не са били посочени подлежащите на унищожаване детайли и по какъв начин ще се отрази това на останалите носещи елементи на постройката. Липсвал проект-схема за краткотрайно подпиране на структурата, не били посочени и технологията, редът на разглобяване и механизацията, която ще се употребява.

По делото са събрани 4200 страници материали и досега са изслушани 43 очевидци и 12 движимости лица. Финалът му бе отсрочен за началото на октомври. Ако подсъдимите бъдат приети за отговорни, могат да бъдат осъдени с от 3 до 10 година отнемане от независимост.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР