През октомври съдебната реформа, превърнала се в една от основните

...
През октомври съдебната реформа, превърнала се в една от основните
Коментари Харесай

Конституционната реформа: В НС започват обществено обсъждане

През октомври правосъдната промяна, трансформирала се в една от главните аргументи за съществуването на “сглобката ”, потегли по по този начин наречената “бавна писта ”, откакто конституционните промени не съумяха да съберат нужните 180 гласа, с цел да бъдат прегледани по-бързо. Вместо това ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи дадоха 161 гласа в поддръжка на промените - на ръба на минимума от 160 гласа, с цел да не бъдат отхвърлени.

 

“Бавната писта ” значи, че тези промени би трябвало да бъдат гласувани наново в период сред два до пет месеца. 

 

Против измененията се оповестиха 57-те народни представители от опозицията в лицето на Българска социалистическа партия, “Възраждане ” и Има Такъв Народ. 

 

В края на ноември водачът на ГЕРБ Бойко Борисов даде поръчка, че кабинетът на акад. Николай Денков ще остане сигурно най-малко доникъде на декември, когато ще бъдат прегледани измененията в конституцията. Две са значимите съвещания, които предстоят - на 6 декември и 15 декември, когато ще се организира гласуването. По думите му до изпълняването на този ангажимент болшинството ще е устойчиво, а “истинската драма ” ще пристигна на ротацията. 

 

В предложенията за промени в Конституцията влизат хрумвания за ограничение пълномощията на служебното държавно управление, които към този момент срещат консенсус. Висшият правосъден съвет да бъде разграничен на две елементи, както и да се вкара опция за директна конституционна тъжба. 

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР