През октомври регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз

...
През октомври регистрацията на нови пътнически автомобили в Европейския съюз
Коментари Харесай

Продажбите на автомобили в ЕС се върнаха през октомври по пътя на растежа при поредно здраво тяхно повишение в България



През октомври регистрацията на нови пътнически коли в Европейския съюз (ЕС) се върна по пътя на растежа след известно намаляване през септември с помощта на възобновен напредък на всички водещи автомобилни пазари като се изключи английския, като в това време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) регистрират нов здрав скок при продажбите на нови коли в България.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейски Съюз набъбнаха през октомври с 5,9% по отношение на същия месец на миналата година, компенсирайки значително слабото намаляване с 2,0% през септември.

ACEA означи, че през предишния месец четири от петте най-големи автомобилни пазара на остарелия континент са се показали сносно, като се изключи Обединеното кралство. Най-силно покачване при продажбите на нови коли е записано в Испания и Франция (ръст при всяка една от тях с цели 13,7%), следвани от Италия (със 7,1%) и Германия (по-скромно покачване с 3,9%), до момента в който продажбите във Англия бележат спад с цели 12,2%, което е следващ знак за икономическите проблеми на Острова на фона на високата инфлация, влошаващият се стандарт на живот и мъчно вървящите договаряния за Брекзит.

В рамките на октомври в Европейски Съюз бяха регистрирани 1 169 672 нови коли по отношение на 1 104 333 година по-рано (повишение с 5,9%), като Асоциацията на европейските автомобилостроители отбелязва, че автомобилният пазар в по-новите страни - членки на Европейски Съюз, в това число в България, се показва изключително добре, отбелязвайки растеж от 20,1% и допринасяйки значително за позитивните резултати в целия Европейския съюз.

За първите 10 месеца на актуалната година ACEA регистрира увеличение на регистрацията на нови коли в границите на Европейския съюз с 3,9% по отношение на същия интервал на 2016 година до общо 12,8 милиона броя. От водещите пазари на остарелия континент най-солиден растеж през интервала януари – октомври бележат продажбите на нови коли в Италия (повишение с 8,9%), следваната от Испания (със 7,3%), Франция (с 4,8%) и Германия (с 2,3%), до момента в който във Англия се регистрира понижение с 4,6 на 100.

Според ACEA продажбите на нови коли в България нарастват през октомври с цели 41,3% до 3000 броя от 2123 броя година по-рано и след техен растеж с 18,4% през месец септември.

За първите 10 месеца на 2017-а година записаните нови коли в нашата страна пък се усилват с 20,5% до 25 098 броя по отношение на 20 832 броя за същия интервал преди година.

Продажбите на коли са оценени като един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система, като данните за интервала януари - октомври са следващ добър сигнал за икономическото развиване на Европейски Съюз през актуалната година и знак, че продажбите на нови коли ще не престават да нарастват и с приближаване на края на годината.

Едноличен водач при продажбите на нови коли през октомври е френската автомобилна формация PSA Group, произвеждаща марките Peugeot и Citroen, с растеж на продажбите с цели 74,1% по отношение на година по-рано, следвана от японската Toyota (повишение с 20,5%) и от другата водеща френска компания Renault Group, произвеждаща марките Renault и Dacia (повишение със 17,7%), немската компания Daimler (повишение с 6,5%) и италианската FCA Group, произвеждаща марката Fiat (повишение с едвам 1,1%).

В същото време обаче друга водеща немска компания - BMW Group, регистрира спад на продажбите на нейните модели BMW и MINI със 7,8 на 100.

Приличен напредък с 4,8% бележат продажбите на немския авто колос Volkswagen AG, като в това време неговият общ пазарен дял понижава едва през октомври до 24,5% от 24,8% година по-рано, само че все пак продължава да бъде най-високия в границите на Европейски Съюз. Това е знак, че водещият европейски производител на коли продължава да се възвръща последователно от най-голямата бизнес рецесия в 78-годишната история на компанията, обвързвана със абсурда с подправените проби на отделяните нездравословни газови излъчвания от нейните дизелови коли. Показателен за това е фактът, че продажбите от марката коли Volkswagen се покачват през октомври с 2,4% на годишна база до 129 190 броя коли, до момента в който пазарният дял на този модел се свива до 11,0% от 11,4% през октомври 2016 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР