През октомври на миналата година биткойнът навърши 10 години. И

...
През октомври на миналата година биткойнът навърши 10 години. И
Коментари Харесай

Bitcoin, който може да се окаже безполезен

През октомври на предходната година биткойнът навърши 10 години. И до момента в който тогава, криптовалутата бе в пика на рецесията си и активът значително бе " отписан " от доста от пазарните наблюдаващи, той претърпя същински подем от началото на 2019 година.

Съвсем скоро най-голямата и остаряла криптовалута, доближи равнища от близо 14 000 $ и всички започнаха да се питат - оформя ли се нов криптовалутен балон. И до момента в който тези въпроси започнаха да циркулират измежду вложителите, станахме очевидци на също толкоз бързото поевтиняване на биткойна до равнища от към 10 000 $.

Сега няма да се пробвам да дам отговор на въпроса дали биткойнът е балон или не, като по-скоро ще погледна към екзистенциалната потребност от съществуването на цифровата монета и дали въобще има някаква действителна изгода от нея.

Сатоши Накамото, който се счита за основател на биткойна и чиято идентичност към момента не е ясна, най-вероятно е основал цифровата валута в отговор на финансовата рецесия от 2008 година Тогава недоволството и недоверието към държавните управления по света беше голямо, разследване на загуба на трилиони долари от финансовите пазари.

Чрез децентрализация на финансовата екосистема Накамото се опита да измести салдото на силите от определена група финансови институции и държавното управление - към необятната общност.

Но след доста кавги и нестабилните ценови съмнения, през идващите 10 години, видяхме цялостно комплициране измежду вложителите. След като десетата година от съществуването на биткойна, бе изключително мъчителна за вложителите, станахме очевидци още веднъж на това, по какъв начин криптовалутата може " тихомълком " да нарастне близо четири пъти за по-малко от седем месеца, през тази година. Както и несъмнено - бързо да загуби над 30% от цената си за няколко седмици.

Силната волатилност на биткойна обаче, не е най-големия му минус. Биткойнът се търгува от - хора трансформирали криптовалутата в фетиш, до валутни спекуланти, които се пробват да извлекат изгода от всяко по-голямо негово придвижване. Той обаче, продължава да е със слаба известност за прилагане измежду всеобщите консуматори за разплащане и струпване на благосъстояние, за каквото е бил очакван да се употребява в началото.

Как може една сходна валута да се употребява за предпазване на стойност, когато може да нарастне, или по-лошо - да поевтинее с 20, или даже 30%, освен това единствено за ден. В допълнение, постоянно най-силната волатилност (ценово колебание) при криптовалутите се случва през уикендите, когато хората си почиват и не могат да реагират.

Масовият консуматор не употребява биткойн, нито за покупки на дребно, нито за търговия. След като през предишния декември доближи своя връх, размерът на транзакциите на блокчейна на биткойна се срина. Зачестиха измамите и кражбите на криптовалути, като търговията с криптовалути е втората най-често срещана капиталова машинация в Австралия.

Оценките на биткойна, без значение дали става въпрос за запазване на стойност, или ежедневни транзакции, са най-вече негативни измежду комерсиалните вериги и потребителите.

В ужасяваща, за крипто-инвеститорите, публикация изданието The Economist разгласи криптовалутите, като " изцяло безполезни ".

" Няма рационален метод да се реализира някаква съответна оценка ", написа изданието, като показва множеството дефекти в екосистемата. Сред тях са - неналичието на бистрота и сигурност; компликации при закупуването, или транзациите с криптовалути; заплахата от регулаторна интервенция и други

Списанието и показва редица дефекти в екосистемата. Те включват - неналичието на бистрота и сигурност на техните блокове и компликации при закупуването или транзакцията с криптовалути.

Случаят за Bitcoin като безполезна иновация

Кризата на идентичността на биткойна, значително е повода за настоящия спад в нейната цена. Първоначално той беше планиран като интернационална валута и неограничен механизъм за ежедневни транзакции. Но това не се получи.

През годините, редица отчети са документирали потреблението на биткойн за пране на пари и други противозаконни действия. Другата страна на уравнението бе нахлуване на самостоятелните вложители, които направиха търговията с него извънредно волатилна и покачиха цената му до неустойчиви равнища. Само през 2017-та година, видяхме покачване от над 17 пъти в равнищата на биткойна. И то единствено с цел да забележим също толкоз стремглавото му поевтиняване.

Спецификата на търговията с биткойн направи по този начин, че тя към този момент не се смята за средство за ежедневна транзакция, а се възприема, като средство за предпазване на цената, или различна инвестиция, сходна на златото. Но криптовалутата е изправена пред два съществени казуса.

Първият се отнася до балонизиране на актива, след мощното му повишаване през тази година. Досега е имало няколко балона при биткойна - през 2011, 2013, 2017-та и може би през 2019-та година (за последната занапред следва да видим).

Всеки път, когато цената на биткойна се е повишавала параболично, сме ставали очевидци на внезапен спад в следствие. По време на всеки от предходните три балона, цената на биткойна се е повишавала с трицифрени проценти и криптовалутата е привличала всеобщ интерес от страна на капиталовата общественост.

Слаби търгувани размери, са играли основна роля при " надуването " на последните три балона.

Вторият проблем за биткойна е обвързван с инспекция на главните характерности на неговата стойност. Анализаторът на Morningstar - Кристофър Интон и неговият екип сътвориха рамка, с цел да ревизират дали криптовалутите могат да изместят златото като инструмент за запазване на цената. Те се концентрираха върху ликвидността, функционалната цел, дефицита на снабдяването, сигурността на бъдещото търсене и постоянството. С изключение на оскъдността на доставките, биткойнът се проваля при другите атрибути.

Не е изненадващо, че анализаторите са стигнали до заключението, че криптовалутите не са и " няма да се одобряват, като защитни убежища по време на рецесия ".

Едно по-ярко бъдеще напред?

Не всичко обаче може да е изгубено за биткойна. Въпреки спада в цените, запалянковците за биткойна показват последните събития в неговата екосистема като доказателство, че към момента най-хубавото може да следва.

Технологичният прогрес може да докара до пробив на криптовалутите в търговията на дребно.

Екосистемата на криптовалутата също продължава да се разраства с набор от артикули, които уголемяват обсега на потреблението му. В допълнение към търговията с биткойн, можете да го употребявате като поръчителство за заеми или да купите бижута с него.

Според някои отчети, дребните и междинни предприятия също са почнали да употребяват блокчейна на биткойн, с цел да вършат банкови преводи, защото им коства по-малко.

Но най-голямата смяна в положението на биткоина, може да пристигна от регулирането. Налице е значително стопляне на отношението на регулаторите към цифровите монети. Дори и отхвърлянето на биткойн ETF-и от страна SEC е почнала да става " по-меко ".

При последните си решения да отхвърлят настояванията за индексен фонд върху криптовалутата, SEC (щатската комисия за финансов надзор) насърчи играчите да изчистят дейностите си в границите на своята екосистема.

Резултатът е, че стартира да се появява някакъв ред в хаоса на екосистемата на биткойна, което може единствено да радва всички вложители.

Създаването на саморегулиращи се организации за продан на криптовалути е единствено началото на един дълъг развой. Влизането на застрахователните колоси като Lloyds of London в криптовалутната екосистема е различен фактор, който ще успокои терзанията на регулаторите. Нови капиталови артикули, от индексни фондове до пенсионни сметки, също навлизат в света на криптовалутите.

За институционалните вложители се счита, че се отварят към концепцията за вложение в биткойн. Влизането на Уолстрийт може да се окаже забележителна смяна на ликвидността в криптовалутната екосистема, тъй като за разлика от вложителите на дребно и краткосрочните търговци те влагат в дълготраен проект и биха могли да играят значима роля за стабилизиране на цените. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР