През октомври м.г. защитникът на Ювентус Леонардо Бонучи издаде заедно

...
През октомври м.г. защитникът на Ювентус Леонардо Бонучи издаде заедно
Коментари Харесай

Защитник на "Юве" написа книга - хит сред учениците

През октомври м.г. бранителят на " Ювентус " Леонардо Бонучи издаде дружно с журналиста Франческо Ченити книгата " Моят другар Лео ".

Без да е биография, тя съумя да се задържи над два месеца измежду бестселърите на италианския пазар за спортна юношеска литература. Темата - за издевателството от хулигани в учебно заведение, е щекотлива на Апенините и това допусна добра вероятност пред изданието. Останалата част от триумфа пристигна от обстоятелството, че и самият Бонучи не крие, че е потърпевш като младеж от сходно принуждение. 

В " Моят другар Лео " млад играч се обръща за помощ към своя футболен идол Бонучи. 12-годишният фиктивен персонаж Андреа Белини от също несъществуващия отбор на " Минуско " написа писмо до бранителя на " Ювентус " и описва по какъв начин от дребен е мечтаел да стане бранител тъкмо като Бонучи, чийто афиш държи в стаята си. " Ти си кралят в отбрана. Излизаш на терена с високо вдигната глава, убеден в себе си, като лъв. И по този начин даваш да се разбере на нападателите, че те няма да се доберат до вратата. Затова ти пиша навръх теб ", пише момчето.

То обяснява, че е най-малкият в тима си, и пита за съвет по какъв начин да реагира, когато противникът против него е по-здрав физически и по-бърз. " Можеш ли да ми споделиш някакви трикове? Кълна се, на никого няма да кажа ", пита Андреа и признава, че даже майка му не има вяра, че Бонучи ще му отговори.

И

 

едвам в послеписа изплюва камъчето

 

В неговото учебно заведение има момче на име Джовани - грубиян, който често се заяжда с него. " Може да го прави, тъй като завижда, че не умее да играе. Но аз претърпявам експанзията му и в последния мач позволих поради това груба неточност, която ни струваше загубата. Мислех си по какъв начин ходя на рожден ден на другарка, само че срещам по пътя Джовани и той изхвърля всички дарове, тъй като не е поканен ", написа в писмото. Момчето признава, че не е споделило това даже с майка си, и си разрешава да каже единствено на Бонучи, тъй като му се възхищава. Не е казало и на татко си... защото го е изгубило преди години.

Този сюжет влияе на подрастващите. Андреа е фиктивен облик, само че неговата орис се споделя от хиляди възпитаници в Италия, които са жертви на тормоз. Бонучи повдига не единствено тази тематика, само че и други проблеми, които вълнуват децата на тази възраст - връзките с родителите, първата обич, учението, спортът. Дава и ненатрапчиви препоръки за разпоредбите на държание, връзките с останалите и даже здравословното хранене на младия футболист.

" Тази книга ще завоюва сърцата на вашите деца, които обичат футбола, и ще им помогне да погледнат на издевателството от разнообразни вероятности. Препоръчвам я горещо на всички деца сред 10 и 13 години ", написа гимназиална учителка.

Интересното е, че Бонучи дава отговор в книгата и на въпроса

 

каква е тайната му за добра игра в отбрана

 

" Аз самият не съм доста бърз, постанова се да работя изпреварващо против бързи противници като Чиро Имобиле, Килиан Мбапе, Мохамед Салах, Жервиньо. Трябва да започнеш придвижването си момент преди паса, да изненадаш съперника . Много е мъчно да схванеш желанието на съперника. Затова се работи на тренировки. Гледай играча, който подава. Когато навежда глава за пас - действай. Ако ти се получи, ще стигнеш първи до топката.

И не се опасявай от неточности , на мен ми са се случвали неведнъж, само че от тях се учим. Ако пък не можеш да действаш изпреварващо, доста е значимо да съкратиш дистанцията до нападателя. Ако той получи топката, не би трябвало да го изпускаш. Дай му да разбере, че няма да премине по-нататък , залепи се за него, не му давай да се обърне към вратата. Ако пък бърз нападател се е устремил с топката против теб, не бързай. Ако му се хвърлиш отсреща, той ще пусне топката настрана и ще те мине. Гледай топката, не краката му. Старай се да правиш по този начин, че топката да му бъде под слабия крайник, изтласквай го към тъчлинията. Ако пък си финален пред вратаря, не е нужно да се хвърляш напред към противника. Когато до теб имаш съотборник, който да те подсигури, има един способ - назовавам го офанзивата на фехтовача. Протягаш напред крайник, като шпага, и се целиш в топката. Противникът нормално не чака такова деяние. Рисковано е, по тази причина го използвай единствено ако си сигурен, че има кой да поправи възможната ти неточност ", поучава Бонучи.

Италианският национал неслучайно повдига тематиката за издевателството в учебно заведение. През 2017 година той взе участие с дребна роля в клипа на песента Buona Fortuna ( " Късмет " ) на поп дуото " Бенджи & Феде ", чийто сюжет е точно насилието над беззащитните възпитаници. Още тогава

 

Бонучи призна, че самият той е бил жертва като дребен

 

" Бях на 14 и ме заплашваше момче с 2 г. по-голямо. Веднъж ме блъсна и ми сподели да му дам всичко, което нося. Събрах храброст да приказвам с него и да го стресна. Тогава разбрах, че щом той се държи по този начин, значи е видял у мен уязвимост. Насилниците в учебно заведение по предписание са неуверени в себе си. Те се държат по този начин, тъй като самите те страдат. Надявам се, че тази книга ще помогне и на хулиганите да схванат, че постъпват погрешно ", споделя Бонучи пред в. " Гадзета дело спорт ".

Книгата му има и друга задача - част от приходите отиват за асоциация, която оказва помощ на родители на деца с ракови болести.

С тематиката футболистът на " Ювентус " визира огромен проблем, защото от началото на века в Италия са направени законодателни промени и са създадени няколко стратегии срещу тормоза в учебно заведение. Целта е жертвите и очевидците да не мълчат, да се сътвори атмосфера на почитание, състрадание и безопасност в учебно заведение. Също по този начин 7 февруари стана Национален ден за битка против учебното принуждение.

Но проблемът се взема решение постепенно. Миналата есен анкета измежду 1022 възпитаници в гимназии в Рим демонстрира, че 66.9% от тях най-малко един път са ставали жертва на хулигани (67.8% от девойките и 62.6% от момчетата). А 81.3% са били очевидци на такива прояви. В същото време 37.8% си признават, че са се изявили като насилници (44.8% момчета, 31.3% момичета). Едва 9.3% споделят, че не са се сблъсквали с сходно нещо. Най-често насилието е в класните стаи (57.3%) или на територията на учебното заведение (34.9%). По-рядко на улицата (19.9%) или по време на спортно занимание (13.5%). 

" Призовавам всички да се изправят против този проблем. Важното е да говорите с околните си - родители, другари, по-големи братя или сестри, учители... Те ще ви оказват помощ. Да си признаеш уязвимост не е срамно. Това оказва помощ да станеш по-силен и по-щастлив ", приканва още Бонучи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР