През октомври годишната инфлация в еврозоната се забави до ново

...
През октомври годишната инфлация в еврозоната се забави до ново
Коментари Харесай

Инфлацията през октомври в еврозоната и в целия ЕС стигна до близо 3-годишно дъно

През октомври годишната инфлация в еврозоната се забави до ново близо 3-годишно дъно вследствие на мощен спад на енергийните цени, демонстрират неревизирани дефинитивни данни на Eurostat.
Това евентуално ще породи нови опасенията за положението на европейската стопанска система и може да възобнови дебата в границите на ЕЦБ по какъв начин централната банка да преследва задачата си за поддържане на инфлацията в средносрочен проект близо, само че под 2 на 100.
Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се увеличи през октомври с 0,1% на месечна база, само че на годишна база набъбна с едвам 0,7% след покачване с 0,8% през септември, като това е най-ниската инфлация в района от ноември 2016-а година, когато тя се увеличи с 0,6 на 100.
Забавянето на инфлацията е в следствие най-много на спад с 3,1% на енергийните цени след тяхно намаляване на годишна база с 1,8% през септември, до момента в който цените на храните, алкохола и тютюневите се покачиха с 1,5% след напредък с 1,6% месец по-рано, а цените на услугите се покачиха за втори следващ месец с 1,5 на 100 по отношение на октомври 2018-а година.

Основния показател на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите произведения и на енергията) се увеличи през октомври с 0,1% на месечна база и набъбна с 1,1% на годишна база (четиримесечен връх) по отношение на покачване с 1,0% през септември. Трябва да се има поради, че точно главният показател на потребителските цени се следи деликатно от ЕЦБ като знак за настоящото и бъдещото държание на инфлацията в района.
В рамките на целия Европейския съюз потребителската инфлация през октомври също се увеличи на месечна база с 0,1%, само че годишната инфлация се забави до 1,1% от 1,2% през септември, отбелязвайки също най-слабо покачване от ноември 2016-а година.
Най-ниски годишна инфлация беше регистрирана в Кипър (понижение с 0,5%), следвана от Гърция (понижение с 0,3%) и Португалия (с 0,1%), до момента в който най-висока инфлация беше регистрирана в Румъния (ръст с 3,2%), Унгария (с 3,0%) и Словакия (повишение с 2,9%).
Според Евростат потребителската инфлация в България през октомври се увеличи с 0,2% на месечна база, до момента в който растежът ѝ на годишна база стабилизира за втори следващ месец на равнище от 1,6 на 100. Това отрежда на нашата страна 8-та позиция във връзка с растежа на годишната инфлацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР