През октомври българският износ към ЕС регистрира ръст, макар и

...
През октомври българският износ към ЕС регистрира ръст, макар и
Коментари Харесай

Износът намалява за втори пореден месец

През октомври българският експорт към Европейски Съюз записва растеж, въпреки и слаб - 4.8% по отношение на същия интервал на миналата година.

© Надежда Чипева Българските продажби в чужбина понижават на годишна база за втори следващ месец - през ноември понижението е с 0.5% и идва от спад на търговията с страни отвън Европейски Съюз. Засега обаче наподобява, че 2019 година ще приключи с лек растеж на износа - от януари до ноември сумата на продажбите е с 3.7% над тази през 2018 година

Вносът обаче евентуално ще е на минус. Ноември е шести следващ месец, в който сумата на закупените от България непознати артикули е под тази за 2018 година, а общо за 2019 година спадът към единадесетия месец е 2.9% по отношение на миналата година. И тук понижението идва от трети страни, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като цяло износът на артикули доближава 53.8 милиарда лева към края на ноември, а цената на вноса надвишава 56 милиарда лева

Продажбите в трети страни

През ноември цената на българския експорт в трети страни е малко над 1.5 милиарда лева, което е със 7.5% по-малко по отношение на същия интервал на 2018 година Понижението идва от продажбите на горива, които понижават с две трети до 101 млн. лева за месеца на годишна база. Спад идва и от износа на рафинирана мед, който понижава с 50 млн. лева до 147 млн. вследствие на по-малки експортирани количества.

В същото време има и категории артикули, които записват покачване. Значително нарастване на износа на житни растежия да вземем за пример компенсира част от спада на горивата. Тук мотор са продажбите на царевица, които нарастват от 18.4 млн. лева през ноември 2018 година до 31.4 млн. лева година по-късно. Увеличението идва от количествата и е особено за цялата 2019 година

С позитивен принос към растежа на износа към трети страни са и продажбите на медицински принадлежности, които се покачват тройно до 37.5 млн. лева през ноември по отношение на същия месец на 2018 година При медикаментите пък покачването е от 56.1 млн. лева до 76 млн.

Европейският пазар през октомври

Подробни данни за търговията с Европейски Съюз за ноември ще бъдат оповестени след месец. През октомври българският експорт към Европейски Съюз записва растеж, въпреки и слаб - 4.8% по отношение на същия интервал на миналата година. С максимален принос за растежа са продажбите на семена и плодове, където нарастването е 140% до 182 млн. лева и идват от износ на семена от рапица и слънчоглед, демонстрират данните на Национален статистически институт. Фактор е и продажбата на нерафинирана мед, където вследствие на по-големи количества сумата на износа се покачва с съвсем 60% до 285 млн. лева през ноември на годишна база.

От друга страна и тук понижава експортът на горива - с 56% до 106 млн. лева

Вносът пада

През интервала януари - ноември 2019 година сумата на продадените вносни артикули в България понижава с 2.9% по отношение на миналата година. Вносът от трети страни регистрира двуцифрен спад през последните шест месеца, а от Европейски Съюз се забавя. В номинално отношение разликата е близо 1.2 милиарда лева

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че понижението идва съвсем напълно от по-слаби покупки на горива и първични материали от трети страни. Към края на ноември в България доста понижават покупките на артикули от Русия (с 37.4% до 3.5 милиарда лева.) и Египет (с 23% до 706 млн. лева.).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР