През октомври 2022 г. китайският гигант за електронна търговия Alibaba

...
През октомври 2022 г. китайският гигант за електронна търговия Alibaba
Коментари Харесай

Технологичната Студена война между САЩ и Китай удари военните и AI амбиции на Пекин

През октомври 2022 година китайският колос за електронна търговия Alibaba разкри нова мощна система за облачни калкулации, предопределена за планове с изкуствен интелект. Тя се употребява от облачните клиенти на Alibaba за образование на логаритми за задания като разговор с чатбот и видео разбор и е построена благодарение на стотици чипове от американските компании Intel и Nvidia. Почти неотложно по-късно Съединени американски щати оповестиха нови ограничавания за експорт, които ще създадат бъдещи планове като този малко евентуални. Разпоредбите на администрацията на Байдън не разрешават на фирмите да изнасят усъвършенствани чипове, нужни за образование или осъществяване на най-мощните AI логаритми в Китай.

Големите софтуерни компании в Китай – както и в Съединени американски щати – направиха огромните AI модели все по-важни за приложенията си, в това число търсене в мрежата, препоръчване на артикули, превод и разбор на език, различаване на изображения и видео и самостоятелно шофиране. Същият прогрес на изкуствения разсъдък се чака да трансформира военната технология през идните години и да оформи метода, по който Съединени американски щати и Китай се сблъскват с въпроси като нашествието на Русия в Украйна и претенциите на Тайван за самостоятелност.

Изпреварващият ход на Вашингтон

На 7 октомври 2022 година администрацията на Байдън наложи широкообхватен набор от ограничаващи ограничения върху износа, който включва ограничения за възбраната на достъпа на Китай до избрани полупроводникови чипове и съоръжение за произвеждане на чипове. Съгласно разпоредбите американските компании би трябвало да спрат да доставят на китайските производители на чипове съоръжение, посредством което може да създават релативно усъвършенствани модели, в случай че първо не получат лиценз.

Новите разпореждания също прибавят надзор върху някои полупроводникови индустриални продукти и транзакции за характерни крайни използва на някои интегрални схеми или чипове. Съединени американски щати също желаят да усилят своя надзор върху износа, с цел да включат полупроводникови артикули и програмен продукт, технологии и други неща, употребявани за създаване и произвеждане на интегрални схеми. Като в допълнение ограничаване на жителите на Съединени американски щати и притежателите на зелена карта също ще бъде неразрешено да работят по избрани технологии за китайски компании и организации. Обширните нови рестрикции са предопределени да държат AI промишлеността на страната в софтуерните тъмни епохи, до момента в който Съединени американски щати и други западни страни напредват. Ограниченията също по този начин блокират износа на съоръжение за произвеждане на чипове и програмен продукт за планиране и не разрешават на водещите международни заводи за силиций, в това число тайванската TSMC и южнокорейската Samsung, да създават съвременни чипове за китайски компании.

Китайските колоси нямат отговор на глобите

ByteDance, китайската компания зад обществената медия TikTok и нейната опция в Китай, Douyin, разчита на хардуера на Nvidia, с цел да обучат своите логаритми за рекомендации. Няколко китайски компании, в това число Alibaba и Baidu, създават силициеви чипове, предопределени да се конкурират с тези на Nvidia и AMD, само че всички те изискват произвеждане отвън Китай, което в този момент е неразрешено.

Правилата, някои от които влизат в действие неотложно, се основават на рестриктивните мерки, изпратени в писма по-рано тази година до водещите производители на сходна технология като KLA, Lam Research и Applied Materials, изискващи от тях да спрат доставките на съоръжение до заводи, напълно притежавани от Китай, и произвеждащи съвременни логичен чипове.

Министерството на търговията на Съединени американски щати съобщи, че контролът върху износа „ лимитира способността на Китай да получава усъвършенствани изчислителни чипове, да създава и поддържа суперкомпютри и да създава усъвършенствани полупроводници “. Откъсването от американски чипове може доста да забави китайските AI планове. Водещият локален производител на чипове в Китай, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), създава чипове, които изостават с няколко генерации от тези на TSMC, Samsung и Intel.

Отвъд рамките на общоприетите ограничавания

Забраната за чипове е самобитна огромна ескалация на набиращото от няколко години скорост комерсиално и геополитическо напрежение сред Съединени американски щати и Китай. Санкциите са значими както за веригите за доставка на технологии, по този начин и за бъдещото развиване, само че в по-широк проект за връзките на Съединени американски щати с Китай.

Международната изследователска компания GlobalData съобщи, че стъпката от страна на Съединени американски щати „ надвишава полупроводниковата промишленост “ и действително е поръчка за водачеството на международната стопанска система. „ Става въпрос за доминирането на изкуствения разсъдък “, акцентира компанията в собствен разбор, „ което е в основата на това, което мнозина назовават петата индустриална гражданска война, и в последна сметка за световното икономическо водачество през идващите няколко десетилетия. “

Въпреки че имат още една година, с цел да се съобразят с рестриктивните мерки, производителите на полупроводници в Азия като водещата на пазара тайванска компания TSMC, SK Hynix и Samsung също са застрашени от тях. Много от азиатско-тихоокеанските софтуерни водачи имат финансовата мощ да поемат удара най-малко през идващите 12 месеца, само че в по-дългосрочен проект последствията от рейтинга са явно негативни. Един снабдител на съоръжение, Applied Materials, уточни, че експортните ограничавания ще му попречат да осъществя продажби от към 400 милиона $ през четвъртото тримесечие.

Действията на Съединени американски щати се възползват от траялия десетилетие взрив на изкуствения разсъдък, при който новите пробиви са съчетани с напредъка в изчислителната мощност. Пионерските нови планове постоянно включват логаритми за машинно образование, подготвени на суперкомпютри със стотици или хиляди графични процесори, чипове, в началото предопределени за игри, само че също по този начин идеални за осъществяване на нужните математически интервенции. Това оставя китайските AI упоритости мощно подвластни от американския хардуер.

Nvidia има доста клиенти в Китай, само че сега не продава в Русия. Компанията сподели, че новите ограничения са засегнали бизнес, който е генерирал към 400 милиона $ доходи през последното си фискално тримесечие. AMD уточни, че ограниченията наподобява засягат продажбите на един от нейните графични процесори от висок клас в Китай и Русия. Компанията не има вяра, че рестриктивните мерки ще имат значителен резултат върху нейния бизнес.

Съществува ли алтернативата Made in China?

Новите експортни ограничавания способстват за непрекъснатия спад в връзките сред Съединени американски щати и Китай през последните години, макар десетилетията на софтуерна причинност, по време на които китайското произвеждане се трансформира в основата на американската софтуерна промишленост. През последните години държавното управление на Съединени американски щати се опита да поеме по-активна роля в стимулирането на локалната AI промишленост и производството на чипове заради нарасналото възприятие за конкуренция с Китай. Азиатският колос употребява повече от три четвърти от полупроводниците, продавани в международен мащаб, само че създава единствено към 15% от международното произвеждане. Експертите споделят, че личните производители на съоръжение в Китай все още изостават четири до пет години зад задграничните си сътрудници, което ги прави несъответствуващи като незабавни заместители на съоръжение, изгубено от американски снабдители като KLA Corp, Applied Materials и Lam Research.

Boston Consulting Group пресметна през 2021 година, че една страна ще се нуждае от най-малко 1 трилион $ спомагателни първични вложения, с цел да построи изцяло независими локални вериги за доставка на чипове. Новите ограничавания може да насърчат китайските производители на чипове да се опитат да създават усъвършенствани чипове, като употребяват изобретателни инженерни решения с по-стари технологии, които не са предмет на глобите.

Значението на софтуерната самодостатъчност, което към този момент беше приоритет за Си през последното десетилетие, изплува като тематика на тазгодишния конгрес, като Си Дзинпин акцентира враждебността на задграничните противници. Експерти обаче споделиха, че Пекин може да има малко способи да принуди Вашингтон да се върне на масата. Продължаващият конгрес значи, че реакцията на Пекин е била приглушена, само че за мнозина опциите на Китай са лимитирани оттатък реципрочно ограничение на достъпа на Съединени американски щати до значимите редки земни метали, които Китай управлява. Това е по този начин, защото доста видимо явни дейности, като офанзива против колоси като Apple, също биха нанесли доста вреди на самата китайска стопанска система. Санкции против Boeing да вземем за пример биха имали смисъл, само че те към този момент са предмет на такива. Друга област, която вероятно може да се трансформира в съществено конфликтно поле, са редките земни метали.

Юмрук в кадифена ръкавица

Капацитетът на всяка китайска компания да бъде в крайник с напредъка в производството на чипове е стеснен от неналичието на достъп до водещи машини за ултравиолетова литография, нужни за производството на чипове с съставни елементи, по-малки от тези на 7-нанометровото потомство. Единственият различен производител - основаната в Холандия ASML - блокира износа за Китай по искане на държавното управление на Съединени американски щати. ASML, холандски производител на принадлежности за произвеждане на полупроводници от висок клас, който има офиси в Съединени американски щати и доста чиновници в страната, неотложно инструктира своя личен състав оттатък Океана да замрази взаимоотношението си с китайски клиенти.

Новите наказания оказват помощ за основаването на спомагателни разделения сред Съединените щати, техните съдружници и останалия свят. В производството, да вземем за пример, Съединени американски щати към този момент могат да постановат волята си на страни, които считат за съдружници – като многочислените предприятия в Европейски Съюз, Япония и Южна Корея, участващи в тези промишлености. Съществува въпросът дали Съединени американски щати ще поемат чрез опасността от наказания към ефективен суверенитет върху индустриалния потенциал и пазарите на други страни. Как Съединени американски щати имат намерение да държат Европейски Съюз, както и неговите съдружници в Далечния изток под своя „ протекция “, остава да забележим. В момента това се урежда посредством наказания за артикули и разработки, както и замяна на „ закани “ към Китай и Русия.

До известна степен това е дипломация от позицията на силата. Тя също по този начин основава районни разделения, което може да бъде възходящ проблем в Азия. Китай, Япония и Южна Корея са част от блока за свободна търговия – тези наказания попречват това, което беше деликатно направен, взаимноизгоден и световно мощен търговски съюз. Ако интернационалната договореност бъде отстранена заради глобите на Съединени американски щати, може да стартират да се появяват разделения в връзките на Япония и Южна Корея с Вашингтон, защото те ще изискват някаква форма на отплата. Въпреки че това може да е проблем, с който би трябвало да се оправят бъдещите американски администрации, днешната действителност е, че Съединени американски щати основават метод „ Ние против тях “ към световната търговия и че Китай несъмнено е изправен до стената, което може да провокира нападателен отговор от страна на Пекин.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР