През октомври 2020 г. Европейският парламент (ЕП) поиска Европейската комисия

...
През октомври 2020 г. Европейският парламент (ЕП) поиска Европейската комисия
Коментари Харесай

Ново препятствие в плановете за безвизов режим между България и САЩ

През октомври 2020 година Европейският парламент (ЕП) изиска Европейската комисия да наложи визи на американските жители, в отговор на същото условие от страна на Съединени американски щати по отношение на български, хърватски, кипърски и румънски жители. Комисията обаче отхвърли настояването, с аргумента, че желае да избегне нездравословни политически и стопански последствия.

В отговор, Екологичен потенциал отнесе въпроса до Европейския съд, обвинявайки Комисията в безучастие, само че съдът разгласи обвиняването за несъстоятелно, защото Европейската комисия не е надвишила пълномощията си, като не е спряла безвизовия режим за жители на Съединени американски щати.

Съединени американски щати са една от към 60 страни в света, чиито жители за момента могат да влизат в Европейски Съюз и страните от Шенгенското пространство без визи, единствено с годните си паспорти. Този режим обаче изтича към средата на 2024 година, след което американските жители ще би трябвало да аплайват за документ, наименуван Европейска система за информация и позволение за пътешестване (ETIAS).

Съединени американски щати също по този начин вкараха своята Електронна система за...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР