През октомври 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския

...
През октомври 2019 година регистрацията на нови автомобили в Европейския
Коментари Харесай

Ръст в продажбата на автомобили

През октомври 2019 година регистрацията на нови коли в Европейския съюз (ЕС) означи много добър напредък от 8,7%, само че по отношение на доста ниската база тъкмо преди година, когато влезлите в действие нови стандарти за отработени нездравословни газови излъчвания провокираха сериозна рецесия в автомобилната промишленост. В същото време данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) демонстрираха солидно нарастване с 9,2% и при продажбите на нови коли в границите на България, съобщи БНР.

Продажбите (регистрацията) на нови пътнически коли в Европейския съюз набъбнаха през октомври с 8,7% на годишна база след техен растеж с 14,5% през септември, като през предишния месец бяха регистрирани 1 177 746 броя нови коли по отношение на 1 083 693 година по-рано (през октомври 2018-а).

От ACEA отбелязваха, че това е най-големият брой на регистрирани нови коли в Европейски Съюз за месец октомври от 2009-а година насам, само че още веднъж беше очебийно, че мощният растеж е вследствие на доста ниската база за съпоставяне година по-рано (спрямо октомври 2018-а), когато регистрацията на нови коли се сви със 7,3% след срив с цели 2,35% и през предишния септември, когато бяха въвеждани новите стандарти за отработените нездравословни газови излъчвания (WLTP).

WLTP е редуциране от Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure и значи "световно хармонизирана изпитателна процедура за леки и лекотоварни коли ", като разказва новата изпитателна процедура, съгласно която се откриват разходът на гориво и нездравословните излъчвания на новите коли, влезнал в действие от 1-ви септември 2018 година.

Нова мода в София - обърнаха Трабант, с цел да си освободят паркомясто

През предишния месец всичките членове на Европейски Съюз означиха нарастване при регистрацията на нови коли като се изключи Кипър и Обединеното кралство. Агенцията ACEA уточни, че в четири от петте най-големи европейски автомобилни пазара беше регистриран стабилен растеж при продажбите на нови коли, като в Германия те се покачиха с цели 12,7%, във Франция - с 8,7%, Италия - с 6,7% и Испания - с 6,3%. За разлика от тях пазара на нови коли в Обединеното кралство се сви през октомври с 6,7%, защото несигурността към процеса на Брекзит продължава да се отразява отрицателно върху настройките на английските консуматори.

От началото на годината до месец октомври в това число търсенето на нови коли в Европейски Съюз обаче се сви с 0,7% на годишна база до 12 946 921 броя от 13 039 134 броя през същия интервал на 2018-а година. Въпреки положителния растеж през октомври, само в Германия беше отчетно нарастване на регистрацията на нови коли с 3,4% през първите 10 месеца на актуалната година, до момента в който при останалите четири водещи европейски пазара беше записано намаляване - с 6,3% в Испания, с 2,9% в Обединеното кралство, с 0,8% в Италия и намаляване с 0,3% във Франция.

Според ACEA продажбите на нови коли в България се покачиха през октомври с 9,2% до 2 798 броя по отношение на година по-рано, когато бяха продадени 2 562 автомобила и откакто през септември тази година само в нашата страна беше регистриран спад с 8,6 на 100.

В рамките на първите 10 месеца на актуалната година регистрацията на нови коли в нашата страна се увеличи с 2,4% на годишна база до 29 692 броя от 29 005 броя през същия интервал на 2018-а година.

Трябва да се има поради, че продажбите на коли са оценени като един от водещите индикатори за положението на европейската стопанска система. Силните данни за септември и октомври като че ли са знак, че автомобилната промишленост на остарелия континент стартира да се съвзема от рецесията в която изпадна през есента на предходната година и която рецесия продължи и през първата половина на 2019-а година.

Много мощен растеж на продажбите на нови коли през октомври с 30,8% на годишна база регистрира немския авто колос "Фолксваген " (Volkswagen Group), като продажбите на моделите "Фолксваген " скочиха с 29,5%, на "Сеат " (Seat) - с 26,1%, на "Порше " (Porshe) - с цели 424,1%, на "Ауди " (Audi) - с 65,5%% и на моделите "Шкода " (Skoda) - с 5,9%.

Солидното увеличение на автомобилните продажби на Volkswagen беше съпроводено и от повишаване на общия пазарен дял на компанията през октомври до 24,9% от 20,7% година по-рано, като по този метод тя резервира лидерската си позиция на автомобилния пазар в Европа.

Добро покачване с 13,2% през октомври означиха и продажбите на нови коли от френската автомобилна формация Renault Group, произвеждаща моделите Renault и Dacia, следвана от южнокорейската Hyundai Group (произвеждаща марките Hyundai и KIA) с покачване от 7,7%, японската Toyota - с 11,0%, италианската FCA Group (произвеждаща марките Fiat, Jeep, Chtysler и Alfa Romeo) с покачване от 2,7% и немския тръст BMW Group с покачване от 2,5%. Другата френска водеща автомобилна компания PSA Group (произвеждаща марките Peugeot, Opel и Citroen) обаче регистрира спад на продажбите на нови коли с 5,1% след мощен спад с 27,3% при продажбите на моделите Opel/Vauxhall, до момента в който продажбите на немския тръст Daimler (произвеждащ Mercedes и Smart) се свиха с 0,02% след спад на продажбите на Smart със 17,3% и макар нарастване с 2,1% при продажби на коли от марката Mercedes.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР