През октомври 2019 г. общият показател на бизнес климата намалява

...
През октомври 2019 г. общият показател на бизнес климата намалява
Коментари Харесай

Бизнес климатът се влошава през октомври

През октомври 2019 година общият индикатор на бизнес климата понижава с 1,4 пункта по отношение на предходния месец вследствие на по-неблагоприятната обстановка в индустрията, строителството и търговията на дребно, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Бизнес климатът в индустрията понижава с 1 пункт, което се дължи на по-умерените  оценки и очаквания  на промишлените бизнесмени за бизнес положението на предприятията. Същевременно анкетата регистрира и намалени упования за износа и индустриалната интензивност през идващите три месеца. През октомври междинното натоварване на мощностите леко намалява  (с 0,6  пункта) спрямо юли и доближава 76.3%. Основните фактори, ограничаващи активността, остават несигурната икономическа  среда и дефицитът на работна мощ. По отношение на продажните цени в индустрията упованията на мениджърите са за опазване на тяхното ниво през идващите три месеца.

В строителството бизнес климатът спада с 3,9 пункта вследствие на по-неблагоприятните оценки и упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията. В идната половин година стопанските ръководители чакат понижение на новите поръчки, което съгласно тях ще докара и до известно намаление на активността в кратковременен проект. Недостигът на работна мощ продължава да е най-сериозната спънка за развиването на бизнеса, следвана  от  несигурната икономическа среда и конкуренцията в сектора. Относно продажните цени в строителството преобладаващите упования на строителните бизнесмени са те да останат без смяна през идващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно понижава с 2,3 пункта което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания  на  търговците на дребно за бизнес положението на предприятията.  Същевременно  и прогнозите им както за размера на продажбите, по този начин и за поръчките към доставчиците през идващите три месеца се утежняват. Най-сериозните  усложнения за активността остават свързани с конкуренцията  в  сектора, незадоволителното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните  цени  по-голяма  част  от  търговците  очакват  запазване  на тяхното ниво през идващите три месеца.

В бранша на услугите бизнес климатът през октомври нараства  с  0,9  пункта вследствие на по-благоприятните оценки на мениджърите за актуалното бизнес положение на предприятията.  Очакванията им по отношение на търсенето на услуги през идващите три месеца обаче са  по-резервирани. Конкуренцията в сектора и несигурната икономическа среда не престават да лимитират в най-голяма степен активността на предприятията. Относно продажните цени в  сектора  на  услугите  мениджърите  предвиждат  известно покачване, въпреки преобладаващите упования са те да останат без смяна през идващите три месеца
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР