През октомври 2013 г. попаднах на анонимна блогърска бележка, че

...
През октомври 2013 г. попаднах на анонимна блогърска бележка, че
Коментари Харесай

Загубата на транзит на газ в Украйна увеличава риска от военен конфликт


През октомври 2013 година попаднах на анонимна блогърска записка, че Русия е формирала обособена въздушно-десантна бригада, която да спре създаването на шистов газ в Източна Украйна. Беше няколко месеца преди украинската гражданска война през 2014 година и отхвърлих новината като подправена. Въпреки това, след началото на бойните действия в украинските провинции Донецк и Луганск, бележката стартира да наподобява доста смислена.

Случайно или не, газоснабдителната система на Газпром беше подготвена за войната в Украйна. В продължение на доста години Ростов на Дон и още две провинции на Южна Русия получаваха газ през Източна Украйна. През 2007 година Газпром стартира построяването на заобикалящ водопровод, който дава опция за „ директни доставки на газ на съветските консуматори и за понижаване на директните разноски през територията на прилежащата страна “. Забележително е, че Газпром влага над 1 милиарда $, с цел да спести “до 40 млн. $ директни такси годишно”. Оперативните разноски на новия водопровод и компресорната станция бяха няколко пъти по-високи от разноските за украински пренос. Както и да е, през 2014 година Кремъл надали би поел риска да остави милиони съветски гласоподаватели без газ, тъй че построяването на обхода беше доста навременно.

Имаше и диря от газ в спора сред Русия и Грузия през август 2008 година Някои наблюдаващи показаха угриженост, че една от задачите на Кремъл е да спре построяването на газопровода „ Набуко “, съперник на плана „ Южен поток “ на Газпром. Реакцията на вложителите, както е разказана от Ройтерс, беше приветствана от Кремъл: – „ Енергийните снабдители в Кавказ и Каспийския район биха могли да извърнат тил на Грузия като директен маршрут след късата война на страната с Русия, компрометирайки доверието в плана за газопровода „ Набуко ”.

 F34282

Изненадващо, през 2013 година „ Газпром износ “ загатна риска от потреблението на въоръжени сили от страна на Русия, с цел да убие конкуренцията от Транс-каспийския газопровод. „ Изграждането на този водопровод би означавало да се изплют в лицето на Русия и действителният риск може да бъде този на боен спор, пред който Русия няма да се отдръпна “, написа корпоративното списание на Газпром Blue Fuel, в което се показва неналичието на ограничавания в отбрана на плана „ Южен поток “ от всякаква конкуренция. Има открити съперници на Кремъл измежду каспийските страни, само че Русия доста е нараснала своята каспийска флотилия. „ След 2014 година тя е добавила повече от 10 нови военни кораба, преоборудвала е останалите с по-модерно оръжие и е повишила броя на съветските моряци”.

Всъщност Газпром има свои въоръжени сили за сигурност. Руският закон “За доставки на артикули за федерални държавни нужди” споделя, че специфичните сили за сигурност на притежателя на Единната газоснабдителна система на Русия пазят активите и продуктите, доставени по държавните контракти. Законът не прецизира до каква степен въоръжените сили на Газпром могат да стигнат, с цел да защитят своя газ.

По принцип маршрутите на газопроводите, цялостни с съветски газ, са по-безопасни от тези, които се пълнят с газ от съперниците на Газпром или от територии без директни размери. Ако погледнем картата на военния спор в Източна Украйна, можем да отбележим, че артилерия и леко стрелково оръжие са били ангажирани наоколо до изоставените тръбопроводи, само че в никакъв случай не са били на по-малко от 80 километра от включен в употреба експортен водопровод.

Ето за какво, намаляването на размера на украинския пренос на газ до нула усилва риска от огромно навлизане на съветските сили в Украйна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР