През новия сезон Старозагорската опера ще гостува в София с

...
През новия сезон Старозагорската опера ще гостува в София с
Коментари Харесай

"Турандот" - изненадващи решения в спектакъла на Старозагорската опера

През новия сезон Старозагорската опера ще гостува в София с " Турандот ". Това е един от най-новите спектакли на театъра, който се вписа в тематиката " новият воин – марионетката " на тазгодишния Международен музикален фестивал " Моцартови празници " в Правец. Изненадващото решение е опера с кукли и с артисти. Фестивалната аудитория към този момент беше гледала опера ( " Вълшебната флейта " ) и балет ( " Лебедово езеро " ), сложени единствено с кукли от гостуващата за първи път Марионетна опера в Линдау, Германия.

Куклите в операта на Пучини са в помощ на режисьорския план, в търсене на особеното. Когато преди 7 години по покана Христина Ангелакова - артистичен шеф на фестивала, Огнян Драганов за първи път идва на сцената при " Езерото ", вижда какъв прелестен натурален фон има за " Турандот ". И това към този момент е концепция за зрелище по необикновен метод, сменяйки обичайното място на сцената. Идеята за куклите пък е още от 2009 година, когато участва в Барселона на парада на големите кукли, извадени от музея им.

Премиерата в Стара Загора беше в края на април, само че на фестивала представлението беше предопределено само и единствено за съответното място, освен това със сцена с потъващи предни платформи, движещи се касета и кръг в нея.

И тъй като операта е групов труд, без екип няма заглавие, режисьорът Огнян Драганов е поканил необятен интернационален състав – хора, с които е работил в чужбина. С Каталин Йонеску-Арборе (Румъния) имат хрумвания за сценографски план за Колумбия, умислен по напълно друг метод, само че развиват концепцията си в Стара Загора. Художественото осветяване прави с Васко Лисичов, с който в 2001 година, работи в Скопската национална опера. В " Турандот " го взима поради уменията му на дизайнер за осветлението.

Пластиката е поверена на Хзе-Фу-Чиен от Тайван, която е с знания по обичаен китайски балет, само че другояче е от балетната натрупа на Старозагорската опера.

Със сопраното от Сърбия Драгана Радакович (принцеса Турандот), която пее по огромните оперни театри, Драганов е работил неведнъж в " Аида ", " Набуко " в Белград и в Колумбия, " Тоска " в Тимишуара. Поканата към ученика на Павароти Дарио ди Виетри (Италия) пък насочва на миналогодишния Моцартов фестивал, където се срещат. В момента той е един от най-известните млади белкантови тенори в света. Лирико-драматичното сопрано Цветелина Василева в този момент е Лиу. С баса Юлиян Константинов към този момент няколко пъти са гост-солисти на Старозагорската опера.

Колкото до другия " куклен " режисьор – Дарин Петков (директор на Държавния куклен спектакъл в Стара Загора) и двамата с Огнян Драганов мечтаят да работят в взаимна продукция. Дори към този момент мислят ново заглавие за следващата година, в по-малка форма, само че пък ювелирно.


© ММФ „ Моцартови празници ”

Новост има и в режисьорското решение за края на операта. Обикновено приключва със женитба, финалът е написан не от Пучини, а от Алфано, както приказката на Карло Гоци " Принцеса Турандот ".

" Наситената музикална партитура с този изискан драматизъм и нежеланието на Турандот да одобри нещо, съществуващо отвън нейния свят, дава опция за друго решение – разсъждава Огнян Драганов. Турандот живее в строго построен динамичен стандарт, който включва хубостта като главен детайл, градящ нейните разбирания за оцеляване, по тази причина трансформира всичко към себе си в кукли. В този свят се усеща комфортно. Когато усеща любовта, схваща че е безпомощна да оцелее – неопитна, нестабилна, в дискомфорт, не съумява да устои срутва на личния си свят. Голямата студена сложна песен във второ деяние толкоз мощно дистанцира героинята от обкръжаващото я, че даже влюбвайки се, е естествено да се самоубие. Каквото е и обобщението: страховете да напуснем нашите предубеждения и да живеем по друг метод, се оказват пагубни за самите нас. От друга позиция, самият Пучини е съпреживявал. Всяка от оперите му е отдадена на една от неговите любови. Както в " Тоска ". Хвърля мост и разказва своята ревностна брачна половинка – властна, мощната жена, която владее обстановката, под нейн напън момичето са самоубива. " Турандот ", той в никакъв случай не би приключил със женитба, а би умъртвил своята героиня, защото няма нито една опера да приключва щастливо. Не знам пък, никой не знае, може и да е желал да се опровергае. Но това е нашият край, нашето решение ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР