През новата 2021 г. в България е предвидено да се

...
През новата 2021 г. в България е предвидено да се
Коментари Харесай

Престиж! България посреща 10 големи спортни състезания през 2021

През новата 2021 година в България е планувано да се провеждат над 10 спортни надпревари от международен и европейски сан, олимпийски квалификации и международни купи. Те са заложени в спортните календари на интернационалните федерации по другите типове спорт и би трябвало да се проведат у нас с едно неизбежно изискване от година насам - в случай че епидемиологичната конюнктура го разрешава, написа monitor.bg. Някои от шампионатите бяха отсрочени от предходната година, само че множеството са планувани за първи път и семейството им е поверено на България.

Първата демонстрация в последните два дни на януари ще е олимпийската подготовка по таекуондо за мъже и дами. Както е ясно, самите Игри в Токио бяха отсрочени с една година и са пренасрочени за втората половина на юли - от 23 юли до 8 август.

През февруари в зимния ни курорт Банско за юбилеен 10-и път ще се проведат стартове от Световната купа по зимни спортове. На 27 и 28 февруари на Бъндеришка поляна ще карат асовете на мъжките алпийски ски, като са планувани два великански слалома. Градчето под връх Тодорка се появи на картата на интернационалната федерация - ФИС, като уредник на надпревари от най-голям сан през 2009 година със стартове при дамите, а в този момент ще приема Световна купа за пета поредна година. Във времето, когато са надпреварите в Банско, календарът на ФИС не планува други събития и това предвещава голям зрителски интерес от целия свят. През предходната година конкуренциите при алпийките бяха следени по малките екрани в целия свят от 124 милиона фенове. 93 тв канала излъчваха събитието, гледано у нас от 7,24 милиона души. За първи път у нас незабавно след Световната купа за мъже в Банско отново там ще се организира и международно състезание за младежи. То е планувано за 3-10 март.

Варна и Пловдив пък ще бъдат домакини на два европейски шампионата през лятото. Морската ни столица ще одобри най-хубавите състезателки по художествена гимнастика на Стария континент от 11 до 13 юни в Двореца на културата и спорта. Състезанието ще е първото, на което ще бъде прибавен новият формат на европейските шампионати. За първи път в историята то ще е и подготовка за международното през 2022 година, което още веднъж ще се организира в България.

В пловдивската зала " Колодрума " през август и септември ще се играят мачове от европейското състезание по волейбол за дами. България ще е хазаин на този шампионат дружно с Румъния, Сърбия и Хърватия. Пловдив ще посрещне една от четирите групи (с по шест отбора) от първия стадий на конкуренцията, както и четири осминафинални и два четвъртфинални конфликта. Финалната четворка ще се организира в Белград.

В един от най-българските спортове - битката, нашите състезатели ще имат опция да преследват класиране за олимпиадата на родна земя, защото в София от 6 до 9 май ще се организира подготовка за Токио.

Стара Загора пък ще бъде хазаин на eвропейското отборно състезание по лека атлетика (втора лига) на 19 и 20 юни. По стратегия надпреварата трябваше да се състои в Латвия, само че оттова го отхвърлиха, защото няма да се оправят организационно поради пандемията от ковид. Европейската атлетика направи нов избор и той бе извоюван от Стара Загора. Така след 2015 година градът още веднъж ще одобри едни от най-хубавите лекоатлети на континента.

В началото на юли жителите и гостите на Варна ще могат да съчетаят почивката с забавни мачове от цели две европейски шампионати по плажен хандбал. Първо от 8-и до 11-и ще се организира шампионатът при младежите и девойките до 19 година, а по-късно сили ще мерят и най-хубавите тимове при мъжете и дамите.

Традиционно страната ни семейства и на редица огромни шампионати при подрастващите. През 2021-ва у нас ще се проведат две европейски състезание по битка - за кадети в Самоков и за състезатели до 15 години в Бургас.

Баскетболът ще семейства на европейско в дивизия Б при момчетата до 16 години през август в София, а от федерацията обмислят да изискат и това при девойките до 20 година, където нашите ще играят в влиятелната А дивизия.

Разбира се, в динамичната конюнктура с ковид, в която живеем, не са изключени промени в планувания график на надпреварите, каквито са предизвестията и от интернационалните спортни федерации.

ММС е заделило 5 млн. лева за семейства

5 милиона лв. са заложени в бюджета на спортното министерство за семейства на надпревари от интернационалния състезателен календар. Сумата е идентична с тази от предходните няколко години, въпреки ведомството на Красен Кралев да има рекорден бюджет за 2021 година Спортът ни ще разполага с 97 603 800 лв. за годината, което е с 18,7% повече от сумата за 2020 година Големите разноски обаче ще отидат за застраховане подготовката и присъединяване на елитните ни състезатели на отсрочените за това лято олимпийски игри в Токио. Двойно е нарастването от м.г. и на средствата, които ще получат спортните клубове - 13,35 млн. лева, както и на тези за политика за младежите - 6,8 млн. лева

За да провеждат което и да е интернационално съревнование вкъщи обаче, българските федерации ще имат и спомагателни разноски предвид на изключителните условия към ковид. Така да вземем за пример поради специфичния Коронавирус протокол в ските и плануваните да се създадат сред 1500 и 2000 PCR теста провеждането на стартовете за Световната купа в Банско ще оскъпи организацията с 250 000 лв.. От ФИС обаче не плануват никаква отплата поради комплицираната конюнктура, като само могат да бъдат поети 20% от наградния фонд, разясниха от БФСки. В предходните години за надпреварите под Тодорка отиваха сред 3 и 4 млн. лева, като държавното управление отпускаше сред 900 000 и 1,2 млн.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР