През нощта срещу понеделник Иран нанесе нови трансгранични ракетни удари

...
През нощта срещу понеделник Иран нанесе нови трансгранични ракетни удари
Коментари Харесай

Иран нанесе удари по кюрдски групи в Ирак

През нощта против понеделник Иран нанесе нови трансгранични ракетни удари и удари с безпилотни самолети против кюрдски опозиционни групи в Ирак, като умъртви най-малко един войник от групите.

Ислямската република е разтърсена от продължаващите повече от два месеца демонстрации, провокирани от гибелта на 22-годишната кюрдка Махса Амини след ареста ѝ за хипотетично нарушение на строгите правила за обличане на дамите.

Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война на Иран (КГИР) неведнъж е нанасял удари по кюрдските дисидентски групи, основани в планинския север на Ирак, които назовава " сепаратистки антиирански терористични групи ".

Гвардията упреква кюрдските групировки, че са подкрепяни от " световната надменност ", което е код за Съединени американски щати и техните съдружници, и декларира, че се е насочила към техните " щабове и тайни центрове ".

КГИР съобщи, че е нанесла удари по кюрдските лагери Джежникан и Заргиз и по град Койсинджак, като добави, че " терористите са били изумени и са понесли тежки загуби ".

В Северен Ирак Демократичната партия на ирански Кюрдистан (PDKI) съобщи, че Иран е насочил ракети и самоубийствени дронове към нея в Коя и Джежникан, покрай Арбил, столицата на Иракски Кюрдистан.

Официалният представител на партията Али Будаги съобщи пред Агенция Франс Прес, че " член на Пешмерга (въоръжените сили на самостоятелния район Иракски Кюрдистан) е бил погубен при ирански удар " в региона на Коя.

" Тези безразборни набези се случват в миг, когато терористичният режим на Иран не е в положение да спре продължаващите демонстрации в (ирански) Кюрдистан ", съобщи PDKI, най-старата кюрдска партия в Иран.

Иранската кюрдска група " Комала " съобщи, че също е била обект на набези.

" Щабът ни още веднъж беше нападнат от ислямския режим тази нощ ", съобщи тя в Twitter. " Бяхме деликатно готови за този тип офанзиви & за момента нямаме загуби ".

Правителството на самостоятелния иракски район Кюрдистан осъди ударите в изказване: " Повтарящите се нарушавания, които подкопават суверенитета на Ирак и района на Кюрдистан, са непозволени. "

В Техеран представителят на иранското външно министерство Насер Канани акцентира, че Ислямската република " желае да няма опасност за сигурността на Иран от иракска територия ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР