През нощта Русия изстреля огромен залп от ракети и дронове

...
През нощта Русия изстреля огромен залп от ракети и дронове
Коментари Харесай

Масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

През нощта Русия изстреля голям залп от ракети и дронове по енергийната инфраструктура на Украйна , като остави няколко града без електричество и повреди водноелектрическата централа „ Днепър “, най-големия язовир в Украйна, написа „ Politico “.

Нападението сложи Запорожката атомна електроцентрала на ръба на прекъсване на тока, заяви украинското министерство на енергетиката. Съоръжението в Запорожие, което е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, е окупирано от Русия от 2022 година насам.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Кремъл е изстрелял повече от 60 безпилотни самолета и съвсем 90 ракети по Украйна, ориентирани към електроцентрали и линии за доставка на сила. Харков, Запорожие, Суми, Полтава, Днепропетровск, Одеса и Хмелницки са измежду регионите, останали без електричество, съобщи Зеленски в изказване в петък сутринта. Украинските сили за противовъздушна защита оповестиха, че са свалили 37 ракети и 55 безпилотни летателни апарата.

Зеленски употребява нападението, с цел да пледира за повече военна помощ от съдружниците на Украйна .

„ Няма закъснение на съветските ракети, както и на пакетите с помощи за нашата страна “ , сподели той. Зеленски  подчерта:

„ Шахед безпилотни летателни апарати нямат колебливост, както някои политици. Важно е да се разбере цената на закъсненията и забавените решения. “

На срещата на върха в четвъртък водачите на Европейски Съюз не реализираха единодушие по отношение на европейското финансиране на оръжия за Украйна. Те желаеха от Европейската комисия „ да изследва всички благоприятни условия за активизиране на средства и да рапортува до юни “. Подобни забавяния има и във Вашингтон, където законопроектът за военна помощ в размер на 60 милиарда $ се бави от месеци поради политически пазарлъци в Конгреса на Съединени американски щати .

„ Системите „ Патриот “ би трябвало да пазят Харков и Запорожие, нужна е противовъздушна защита, с цел да се защитят хората, инфраструктурата, къщите и язовирите “ , моли Зеленски. Той добави:

„ Партньорите знаят тъкмо какво е належащо. Те несъмнено могат да го поддържат. “

Нощното нахлуване беше втората масирана офанзива против Украйна в бърза поредност след няколко месеца отмора. То пристигна скоро след срещата на Контактната група по защитата на Украйна в немската военновъздушна база Рамщайн и визитата на съветника по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан в Киев.

В същото време Вашингтон е изискал от Украйна да спре ударите на безпилотни самолети по петролните рафинерии на Русия от боязън да не увеличи цените на суровия нефт и да предизвика ответни дейности, сочи отчет на FT. Москва нападна енергийната инфраструктура на Украйна през 2023 година, преди Киев да нанесе сполучливи удари по няколко петролни рафинерии в Русия, нанасяйки финансови вреди на Кремъл, който към момента търгува с нефт и газ макар глобите .

Укрхидроенерго, операторът на водноелектрическата централа в Днепър, съобщи, че обстановката в централата „ е под надзор “ след офанзивата .

„ Руснаците се пробват да основат нова екологична злополука, като цинично нанасят удари по хидроенергийните уреди и язовира “ , се споделя в изказване на Ukrhydroenergo.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР