През нощта на събота срещу неделя се връщаме към зимното

...
През нощта на събота срещу неделя се връщаме към зимното
Коментари Харесай

Връщаме се към зимното часово време тази нощ

През нощта на събота против неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците би трябвало да бъдат преместени с един час обратно тъкмо в 4:00 ч. сутринта на 25 октомври.

Това значи, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло заран, само че пък ще се стъмва по-рано.

В България прекосяването от лятно към зимно часово време и назад стартира да се ползва през 1979 година, а в Европа – от 1916 година

От 2002 година насам зимното часово време в Европейски Съюз стартира в последната неделя от октомври и приключва в последната неделя от март.

Различните страни не са единомислещи по отношение на това дали има потребност от зимно и лятно часово време. Някои страни желаят да преустановят годишната смяна. Причините са, че икономическият резултат от тези промени е нищожен, а доста хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 година поддържа предложение за преустановяване на промяната сезонното часово време през 2021 година, оповестяват от законодателния орган. 2021 година може да бъде последната година на промяна на сезонното часово време в Европейския съюз.

Допитване от 2018 година сподели, че 51% от българите желаят лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР