През нощта на 28 срещу 29 май и през деня

...
През нощта на 28 срещу 29 май и през деня
Коментари Харесай

ISW: Връзките между Кремъл и Пригожин са все по-объркани

През нощта на 28 против 29 май и денем на 29 май съветските сили нанесоха нова серия от удари против Украйна с крилати ракети и ирански дронове. Украинският общоприет щаб заяви, че съветските сили са изстреляли 40 крилати ракети и 38 дрона Shahed-131/136 през нощта на 28 против 29 май и 11 ракети Искандер-M/K денем на 29 май. Украинският общоприет щаб заяви, че украинската противовъздушна защита е унищожила всички, ориентирани към град Киев и Киевска област,  както и покрай градовете Лвов, Николаев и Одеса. Руските сили са блъснали пристанищна инфраструктура в град Одеса и военно инфраструктурно оборудване в Хмелницка област.

Руските сили изстреляха по-голям брой ракети, в сравнение с в последните серии от удари след най-голямата съветска серия от удари по Шахед от началото на войната в Украйна. ISW по-рано допусна, че съветските сили са почнали нова лимитирана въздушна акция през последните месеци за утежняване на украинските контраофанзивни качества. Но съветското приоритизиране на насочването към Киев евентуално в допълнение лимитира способността на акцията свястно да ограничи евентуалните украински контраофанзивни дейности.

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за обстановката в Украйна.
 Въздушна паника за офанзиви в Украйна, има ранени
Въздушна паника за офанзиви в Украйна, има ранени

Властите приканиха жителите да се съблюдава осведомителна тишина

Русия разположи повече системи за противовъздушна защита С-400 (вероятно най-малко една батарея) в Беларус на 28 май. Беларуското министерство на защитата пусна видео на 28 май, показващо трен със системи С-400, ситуирани в неуточнена зона в Беларус. Независимата беларуска мониторингова организация The Hajun Project заяви, че влакът със С-400 е дошъл в 25-и ракетен боеприпас покрай Стоубци (около 60 км югозападно от Минск). Не е ясно дали тези С-400 ще постъпят на въоръжение покрай Стъбци или ще бъдат ситуирани на друго място. Тези системи евентуално ще влязат на въоръжение в беларуската войска, само че под съветски действен надзор. Съвместната районна система за противовъздушна защита на Русия и Беларус (създадена през 2009 година и работеща през 2016 г.) на процедура подчинява средствата за противовъздушна защита на Беларус на съветския Западен боен окръг. Беларуски публични лица потвърдиха, че обезпечените от Русия С-400 в Беларус са влезнали в деяние и са били разгърнати на бойно дежурство на 25 декември 2022 година ISW предвижда през 2020 година, че Русия ще разположи С-400 в Беларус.

Бившият заместник-министър на защитата на Русия по логистиката генерал-полковник Михаил Мизинцев удостовери, че в този момент работи като заместник-командир на групата " Вагнер ". Блогър, обвързван с Кремъл, разгласява изявление на 29 май, в което Мизинцев удостовери предходни изказвания, че е заел поста. Мизинцев съобщи, че е поддържал положителни връзки с " Вагнер " през предходните 10 години.  Така в допълнение ускори изказванията, че финансистът Евгений Пригожин е употребявал околните им връзки, с цел да обезпечи запаси.
 Руските медии със възбрана да отразяват Пригожин?
Руските медии със възбрана да отразяват Пригожин?

Шефът на " Вагнер " предизвестява, че това ще докара до ответна реакция от съветския народ до месеци

Мизинцев твърди, че е в Бахмут и следи продължаващата интервенция по даване на помощ на място и твърди, че " Вагнер " организира проведено евакуиране. Той похвали командирите и се застъпи структурата и ръководството на групата да станат модел за тоталната война , която Русия би трябвало да води. Мизинцев отхвърли да разяснява враждите сред съветското Министерство на защитата (МО) и " Вагнер ", само че акцентира, че провеждането на широкомащабна готовност на съветската нация за победа в Украйна.

ISW по-рано оцени, че Пригожин евентуално е назначил Мизинцев за заместник-командир в опит да резервира достъпа до доставките и го  разпространява като желан заместител на съветския министър на защитата Сергей Шойгу. Публичното удостоверение на позицията  евентуално е част от напъните на Пригожин за повече въздействие след завладяването на Бахмут.

Той отхвърли обвиняването на някогашния съветски офицер Игор Гиркин от 27 май, че Пригожин може да провежда боен прелом против Кремъл, като аргументира , че на групата липсва нужния за това личен състав. Пригожин съобщи на 29 май, че по света има разнообразни типове преврати - в това число " безреден боен прелом " като в Судан - които лишават прекалено много време и водят до огромни спорове.

Пригожин твърди, че има положителни връзки с съветския президент Владимир Путин . Той загатна, че Шойгу може да провежда прелом, защото има достъп до съветските специфични сили. Пригожин добави, че до момента в който някои хора в Русия чакат гражданска война, " Вагнер " се застъпва единствено за определени корекции на съветската система. Отговорът му към Гиркин по-специално следва отговора му на медийно питане за това кой може да е забранил за споменаване на ЧВК в съветските държавни медии и даже да е считал Путин.

След това Пригожин съобщи, че в Русия има опит в това да се избегне признаването на законните герои на тази война и че " чиновниците-бюрократи, които през днешния ден ръководят съветската страна, би трябвало да останат герои и те са единствените, на които можем да благодарим ". Той добави, че " в случай че не им се благодари, тогава те споделят: " Добре, по дяволите, хвалете президента ", намеквайки, че Путин получава незаслужени похвали и благодарности заради нежеланието на съветските бюрократи да почетат тези, които в действителност заслужават то. Пригожин фрапантно усили броя на директните споменавания на Путин от 9 май насам - откакто косвено подлага на критика Путин по време на празника за Деня на успеха.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нинг отхвърли известие на Wall Street Journal, че китайският специфичен представител по евразийските въпроси Ли Хуей е призовал европейските чиновници да прекратят спора в Украйна , преди той да ескалира. Мао съобщи, че европейските чиновници са признали " позитивната роля на Китай в насърчаването на мирните договаряния " и са оценили " апела на Китай за суверенитет и териториална целокупност ".

Мао съобщи, че войната в Украйна е " в този момент в сериозен миг " и че Китай продължава да се пробва да работи с всички страни за разрешаване на " рецесията ". Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че европейски чиновници не са удостоверили известията, че Ли ги е призовал да се опитат да сложат завършек на войната или да обмислят признаването на окупираните от Русия региони на Украйна за съветска територия.

Кулеба също по този начин съобщи, че Украйна ще продължи да се ангажира с Китай въз основа на три правилото : взаимно почитание към териториалната целокупност, никакви оферти за териториални отстъпки и никакви оферти за заледяване на спора.
 Китай продължава да търси политическо решение на украинската рецесия
Китай продължава да търси политическо решение на украинската рецесия

Специалният делегат Ли Хуей дойде на аудиенция в Русия

Руските управляващи не престават принудително да интегрират епархии на Украинската православна черква на Московската патриаршия (УПЦ МП) в окупираната Запорожка област в Руската православна черква (РПЦ), демонстрирайки интегралната връзка на РПЦ с съветската страна. Окупационният чиновник на Запорожка област Владимир Рогов твърди, че съветският Бронницки свещеник Лука е провел първата литургия на Руската православна черква в Бердянската катедрала, която Руската православна черква е поела контрола над 16 май.

Рогов твърди, че главата на Руската православна черква патриарх Кирил е назначил свещеник Бронницки Лука за глава на Бердянската и Приморската епархии на РПЦ. Бердянската и Приморската епархии преди този момент са били част от свързаната с Русия УПЦ Министерство на правосъдието и насилствената им интеграция с РПЦ акцентира тясната връзка сред РПЦ и съветската страна.

Руското военно командване наподобява вкарва доктринална организация в някои от своите нередовни формирования. Военнослужещи от 3-ти батальон на 1307 полк на 6-та дивизия, които преди този момент са работили в региона на Соледар, записаха послание, в което се оплакват от липса на съответно управление и неприятно отношение към персоналния състав на бойното поле.

Руските постоянни сили не са имали 6-та дивизия след разформироването на 6-та гвардейска мотострелкова дивизия през 1992 година и подчиняването на полка на дивизия евентуално демонстрира, че съветските сили се пробват да контролират командването и контрола в нередовните формирования.

Пригожин продължава да се застъпва за основаването на районни милиции в съветските области, които граничат с Украйна. Пригожин разгласява писмо, което адресира до съветския министър на защитата Сергей Шойгу, призовавайки съветското министерство на защитата (МО) да сътвори локални елементи за самозащита в отговор на неотдавнашната саботажна активност на руско-украинската граница.

Пригожин твърди, че Русия се нуждае от 300 батальона (или 100 полка) с общо 198 000 души личен състав за отбрана на 540-километровата граница сред Украйна и Белгородска област. Русия няма да може да пази съответно границата без готовност и прикани съветското МО да сътвори мобилизационен запас на Белгородска област, който да бъде следен от военни съветници на Вагнер. Пригожин също по този начин твърди, че формирование за териториална защита от 198 000 души би трябвало да бъде законно съгласно съветската конституция, защото има за цел да пази Русия.

На 29 май Путин подписа декрет за формиране на Президиум на колегиума на Военно-промишлената комисия, който ще има пълномощия да взема оперативни решения, ориентирани към обезпечаване на осъществяването на военно-промишлените задания.
 След зачестилите офанзиви Путин ускорява защитата по границите
След зачестилите офанзиви Путин ускорява защитата по границите

Настоява за бързо придвижване на съветски военни и цивилни в окупираните украински райони

В указа се показва, че упълномощените представители във федералните окръзи са длъжни да обезпечат активността на разнообразни държавни чиновници за решение на въпроси, свързани с осъществяването на капиталови планове, нужни за производството на военни доставки. Указът също по този начин подрежда на федералните представители да вземат решение проблемите, свързани с дефицита на работна ръка и да подтикват чиновниците със обществени гаранции.

Чеченският водач Рамзан Кадиров дружно с чеченския министър на националната политика Ахмед Дудаев и командира на специфичния полицейски полк " Ахмат-Хаджи Кадиров " Замид Чалаев доставиха военна техника и се срещнаха с командирите на Донецката национална република (ДНР) на 28 май. Кадиров също твърди, че е посетил щаба на чеченските специфични сили " Ахмат " в окупирана Украйна. Кадиров евентуално се пробва да се показа като фигура от военно време след срещата си с Путин на 20 май, по време на която той съобщи, че седем чеченски полка и четири чеченски батальона работят в Украйна.

Руските чиновници не престават да образуват доброволчески батальони в окупирана Украйна. Украински формален представител съобщи, че окупационният началник на Херсонска област Владимир Салдо е оповестил, че наборът за доброволческия батальон " Маргелов " в окупираната Херсонска област е отворен за всички съветски райони.

Украинският боен чиновник означи, че известието на Салдо демонстрира, че украинските локални поданици в окупираната Херсонска област не са заинтригувани да поддържат съветските военни старания.

Проект на президентски декрет допуска, че Кремъл има намерение да опрости процеса на непринудено преселване в Русия за сънародници, живеещи в чужбина.

Указът, в случай че бъде признат, ще разреши на някогашни съветски или руски жители и на тези с директна родословна връзка с Русия, които са живели в чужбина към 24 февруари 2022 година, да се заселят в Русия. Указът ще предложи освобождение от мита, ще отстрани условието за притежаване на език и ще обезпечи отплата. Указът евентуално е част от продължаващия опит на Русия да противодейства на намаляването на популацията в Русия и да улесни спомагателни старания за набиране на личен състав.

Путин подписа на 29 май закон, който в допълнение ще ускори режима на военно състояние в окупираните региони на Украйна.

Както ISW заяви по-рано, съветската Държавна дума и Съветът на федерацията утвърдиха закона и съветските  власти могат да организират избори в региони с военно състояние, което преди беше неразрешено. Законът също по този начин кодифицира изискванията за премахване и депортиране на украинци, живеещи в окупирани региони, в региони, които не са под военно състояние.

Руските окупационни управляващи не престават репресиите против кримските татари и обвързваните с тях групи. Руската федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви през май, че е задържала двама поданици на Крим по обвиняване в присъединяване в " Кримско-татарския доброволчески батальон на името на Номан Челебидзикхан " (известен още като батальон " Аскер " ), който Русия класифицира като " терористична организация ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР