През нощта на 15 февруари в Анкара президентът Ердоган и

...
През нощта на 15 февруари в Анкара президентът Ердоган и
Коментари Харесай

САЩ жертват кюрдите, Ердоган се отказва от С-400?

През нощта на 15 февруари в Анкара президентът Ердоган и държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън разговаряли в продължение на 3:15 часа в закрит режим без преводачи и стенографи. Единствено участвал външният министър Мевлют Чавушоглу, заяви svpressa.ru.

После Тилерсън оповестил, че обсъждали следствията за Турция в случай че купи съветските ЗРС С-400 „ Триумф ”.
 
„ Ние постоянно оповестяваме вероятните последици на страните, които имат намерение да сключат контракти с Русия. Много от тях след това преразглеждат своите проекти. Всеки случай е самостоятелен. Ние желаеме да проведем съвещания с Турция, с цел да бъде тя в течение на рисковете, които могат да зародят след тази договорка ” – предизвестил Тилерсън.
 
БЛИЦ напомня, че на 2 август президентът Доналд Тръмп подписа закона „ За противопоставяне на съперниците на Америка чрез наказания ”. В него се предизвестяват какво ще им случи на непознатите компании при подписване на съглашения за съдействие или контракти с съветски компании или ведомства от „ отбранителния или разследващия бранш ”.
 
Сега Тилерсън недвусмислено даде на Ердоган да разбере, че Вашингтон има с какво да накаже своя съдружник по НАТО. Наред обаче с „ тоягата ”, Тилерсън сподели и „ морков ”.
 
Първо, ще бъде лимитирана помощта на Съединени американски щати за кюрдите от новата гранична работа, против която недоволстваше Анкара.
 
Второ, Тилерсън заречен да „ разиска въпроса за Менбидж ”, като това може да стане само с извеждане от града на кюрдските групировки, които щурмуваха и превзеха града.
 
Накрая Рекс Тилерсън уверил, че Вашингтон и Анкара би трябвало да си сътрудничат, тъй като имат общи цели в Сирия и би трябвало да заобикалят ходове, които ще усилят напрежението в района.
 
Каква партия се разиграва сред Вашингтон и Анкара и печели ли от нея Русия, пита svpressa.ru.
 
Руски специалисти смятат, че Анкара разигра успешно комбинацията с кюрдите и доближаването с Русия, изключително с пазаруването на С-400. Така Америка бе принудена да стартира съществени договаряния, въпреки по-рано американците гладко доставяха кюрдите с оръжие и им позволяваха да превземат цели региони. Това обаче не устройваше Анкара.
 
От друга страна Съединени американски щати не помагаха задоволително на Турция при доставките на оръжие. Те да вземем за пример не дадоха на Анкара лиценз за произвеждане на системи за Противовъздушна отбрана.
 
Именно по-късно Анкара заигра с Москва по въпроса с доставка на С-400. Руското държавно управление, съгласно специалистите, си дава сметка за играта, само че се включва в нея поради вероятни дивиденти.
 
Накрая Вашингтон реагира. Американците започнаха да нервничат, тъй като Турция е опората на южния фланг на НАТО, плюс контрола над Черноморските проливи, плюс опциите да влияят на Иран и Закавказието.
 
Ако Турция стане неутрална, кой ще отбранява южния фланг на Алианса – българите с румънците ли? – пита иронично съветски специалист. И прибавя, че при научен съветски удар с отчитане на антинатовската позиция на Сърбия единствено за две седмици съветската войска ще доближи Италия.
 
Ердоган показва, че Анкара няма да бъде за Съединени американски щати единствено „ момче за поръчки ”. Европейски Съюз увърта въпроса с приемането на Турция, НАТО смята турската войска единствено за „ пушечно месо ”.
 
Турция изигра добре своята роля в играта и в този момент американците се оказаха в комплицирано състояние. Ердоган изиска действителни политически отстъпки от Съединени американски щати, в това число извеждане на кюрдски формирования от избрани региони. Ако американците се поддадат на турския напън и изгонят кюрдите от техни обичайни региони за обитаване, те неизбежно ще се извърнат за помощ към Дамаск, респективно към Москва. Всъщност кой губи и кой печели?
 
Все още не е известно кой кого надигра: турците американците или американците турците? За Русия С-400 са единствено разменна монета при укрепването на нейните геополитически позиции в Близкия Изток.
 
Редакция Блиц (по изявления в непознати медии)
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР