През ноември цените на стоките и услугите са се повишили

...
През ноември цените на стоките и услугите са се повишили
Коментари Харесай

Цените на стоките и услугите продължават да се покачват и през ноември

През ноември цените на стоките и услугите са се повишили с 0.5%, демонстрират данните на Националния статистически институт. Според тях от началото на годината повишаването е 3.!%, а по отношение на ноември предходната година - 3%.

Най-голям принос за регистрирано през ноември има повишаването на храните и безалкохолните питиета - с 1.1%, същото е и при развлеченията и културата. Цените на облеклото и обувките са се повишили за месец с 0.7%, на опазването на здравето - с 0.2%.

В превоза няма смяна за месец, а при жилищното обзавеждане има спад от 0.3%.

Най-шокиращо през месеца нарастват краставиците - с 34.3%, които и в разгара на естествения си сезон - лятото, бяха на нелогично високи цени. Следват доматите със скок от 9.7%. Малотрайните салами и каймата са поскъпнали през ноември с 4%, морковите и цвеклото - с 4.2%, а трайните салами - с 2.4%. Свинското, което се очакваше да нарастне доста поради заболяването чума, поради която бяха унищожени доста животни, е поскъпнало с 3%.

При нехранителните артикули по-видимо е покачването на цените ри обувките - с 2.4%, при парното - с 3.5%, при пакетните пътувания и пропан-бутанът - с 2.3%.

През месеца предстоящо са поевтинели цитрусовите плодове с 6.2%, зелето.- със 17.4%, маслините - 2.6%.

При нехранителните артикули най-вече поевтиняват интернационалните полети - с 5.4%, прахосмукачките - с 2.2%, мебелите - с 1.3%, хладилниците - с 1.6%, персоналните компютри - с 1.8% и мобилните телефони - с 1.1%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР