През ноември равнището на регистрираната от Агенцията по заетостта безработица

...
През ноември равнището на регистрираната от Агенцията по заетостта безработица
Коментари Харесай

Безработните през ноември са под 7% според Агенцията на заетостта

През ноември нивото на записаната от Агенцията по заетостта безработица е 6.9%, което е минимално повишаване от 0.2 процентни пункта спрямо предходния месец. На годишна база се регистрира спад от 1 процентен пункт, оповестяват от Агенцията по заетостта.

В края на месеца записаните безработни са общо 227 532. В съпоставяне с година по-рано безработните понижават с 11.8%. Новорегистрираните безработни през ноември са 33 333, като 914 от тях са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. Броят на задействаните от посредниците и техните сътрудници от началото на годината доближава 11 448 лица.

Заетите, учащите и пенсионерите, които са се възползвали от услугите на бюрата по труда, също бележат растеж през ноември. През месеца като търсещи работа са регистрирани общо 567 заети, учащи и пенсионери, с което броят им от началото на годината към този момент е 4 946.

На работа през ноември са постъпили 17 028 души. Значителен е делът на устроените в действителната стопанска система - 90.1% от общо всички, почнали работа. През месеца в субсидирана претовареност са включени общо 1 682 души, в това число 1 362 по схеми на Оперативната стратегия " Развитие на човешките запаси ".

Безработните, включени в образование за придобиване на професионални квалификации, са 102-ма, а приключилите са 276. В мероприятия за професионално насочване и активиране са взели участие общо 13 330 безработни.

Работодателите са декларирали 12 040 свободни работни места на първичния пазар, като над половината от тях са от частния бранш - 77.1%. Потребности има в преработваща индустрия, търговията, строителството, административни и спомагателни действия, хотелиерство и ресторантьорство, държавно ръководство, превоз, депозиране и пощи, обучение и други По специалности най-търсени са продавачи в магазини; неквалифицирани работници; чистачи и помощници в семейства, хотели и учреждения; служащи в преработващата промишленост; учители; готвачи; служащи по произвеждане на облекло; сервитьори и бармани.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР