През ноември не се очаква по-добра ситуация от това, което

...
През ноември не се очаква по-добра ситуация от това, което
Коментари Харесай

Проф. Витанов плашещо: Ако се запази този ръст на заразените, ген. Мутафчийски ще опъне военно полеви болници

През ноември не се чака по-добра обстановка от това, което е сега. Няма да е добре това, което ще се случи – мисля, че броят на инфектираните ще се усили. Както върви, до края на месеца бъде броят на инфектираните ще надвиши 42 500, предвижда в телевизионно изявление математикът проф. Николай Витанов.

Където има неспазване на ограниченията, рискът е нараснал. На тези места би трябвало да се вземат ограничения, само че не съм аз индивидът, който би трябвало да каже какви - те би трябвало да се вземат от политиците, уточни той.

По думите му, в случай че обстановката продължи да се усложнява, и у нас, както в други европейски страни, може да има нужда от военно полеви лечебни заведения.

„ Един от методите за избавление е да ограничиш разпространяването и да не заразяваме хората и вирусът крепко да мре. В Тайван има ограничения и вирусът мре. Тук няма ограничения – не мре. Това че си се разболял един път не е от голяма важност. Вижте какво се случи със заместник-кмета на Русе – разболя се един път, в този момент и повторно. Това трансформира съществено нещата “,.

„ Освен здравно решение, другото решение е като в Тайван – доста строги ограничения, с цел да не се популяризира и да почине вируса. При нас обаче ограниченията не се съблюдават, тъй че единственото решение е да се откри лекарство, ваксина и това да помогне. За да се затегнат ограниченията, би трябвало да има хора, които ще ги съблюдават. Като образец е Япония.



Те би трябвало да са огромни простаци, тъй като никой не ги кара да носят маски, а те си ги носят. Те постоянно са си носили маски. Тук това е невероятно. Има към 30 % от популацията ни, които не желаят да съблюдават ограниченията, да носят маски. Към тази група би трябвало да се приложат специфични старания, с цел да бъдат разубедени. Такива старания не се поставят и групата си стои, че даже се разраства. Специални старания не значи безусловно санкции и тояги, а специфични идеологически старания, само че групата не понижава “, добави проф. Витанов.

„ Турболентната обстановка стартира от 5 000 инфектирани нагоре. Има два типа турболентност. Едната е в която сме в този момент – начален стадии. Развитата турболентност – над 2 000 инфектирани, като това значи, че във всички области разпространяването е дифузно. Това значи, че хората от РЗИ няма да са в положение да наблюдават разпространяването.

Слава Богу, че ги има Ангел Кунчев и хората му. Има някакъв надзор. Хубав въпрос е какъв брой хора са се срещнали с вируса. До момента 320 000 са срещнали вируса, към 4 %. Текущо инфектираните са към 144 000, което е малко над 2 %. Не знаем по какъв брой пъти можем да се разболеем от вируса “, сподели още експертът.

„ Всичко зависи от това, какви са началните условия. Мога да кажа, когато някой ми каже какъв брой хора ще съблюдават ограниченията, какъв брой ще се заразят. Има сметки, които са правени и прогнозата бе песимистична, защото се усилва броят на хората, които не съблюдават ограниченията. Септември, когато върших прогнози за октомври, желаеха ареста ми в обществените мрежи.

Едната причина бе, че споделих, че ще стигнем и надминем 30 000 случая и че бавно здравната система ще стартира да поддава от провинцията към София. Това се случва. Още през лятото споделих, че петцифрено число в края на годината ще имаме като регистрирани единствено в случай че здравната система не поддаде. Ако поддаде, може да не е петцифрено.

Над 1 500 към този момент системата стартира да поддава и то не поради липса на материали и кревати, както се приказва, а от личен състав. А лекари и сестри няма по какъв начин да си произведем от през днешния ден за на следващия ден. Ако обстановката се задържи с тези числа повече, тогава ген. Мутафчийски ще опъне полевите лечебни заведения. Просто ще бъде заставен да го стори. Хората най-вече се заразяват в закрити пространства с доста хора на единица повърхност, където се струпват “, безапелационен бе той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР