През ноември миналата година бот на име Тоби произведе за

...
През ноември миналата година бот на име Тоби произведе за
Коментари Харесай

Изкуственият интелект навлиза в редакционните зали на медиите

През ноември предходната година " бот " на име Тоби създаде за медийния колос Тамедия близо 40 000 изявления за резултатите от изборите в Швейцария единствено за пет минути.

Тоби, който е стратегия за автоматизирано основаване на текст, писа за резултатите от всички 2222 швейцарски общини на френски и немски, сочи разбор, показан предишния месец на състоялата се в Маями конференция " Изчисление и публицистика ".

Подобен тип стратегии въз основа на изкуствения разсъдък съществуват от близо 10 години и са все по-често срещани в огромните медии.

" Ставаме очевидци по какъв начин капацитетът на изкуствения разсъдък или роботожурналистиката навлиза от ден на ден в публицистичните зали по целия свят ", твърди Деймиън Радклиф, учител в университета в Орегон.

" Тези системи могат да предложат експедитивност, акуратност и капацитет да подсилят редакциите с по-скромни благоприятни условия, а също и да понижат напрежението, на което са подложени публицистите от позиция на време ".

На фона на все по-големите компликации, с които се сблъсква промишлеността им, някои медии започнаха да употребяват изкуствен интелект, с цел да основават публикации, да персонализират доставките на информация и, в някои случаи, да пресяват данни.

Според тези организации " ботовете " нямат за цел да заменят репортерите или редакторите, а да ги освободят от най-монотонните задания, като да вземем за пример отразяването на спортните резултати и резултатите на фирмите.

В редакцията на вестник " Вашингтон пост " стратегия на име " Хелиограф " да вземем за пример разреши на всекидневника да отрази повече от 500 предизборни съревнования след 2014 година

Според Джереми Гилбърт, който работи във вестника, " ботът " може по-бързо да отрази резултати и да актуализира публикации паралелно с измененията в информациите, което да разреши на публицистите да се концентрират върху други задания. Реакциите в редакцията са като цяло положителни, твърди Гилбърт.

" Изненадващото е, че доста хора споделиха: " Пиша по тази тематика всяка седмица, не можем ли да го вършим автоматизирано? ", споделя Гилбърт.

Ценна помощ или опасност?

Същите въпроси се задават и в други редакции по света. Норвежката осведомителна организация да вземем за пример автоматизира спортните вести и резултатите от мачовете се актуализират на всеки 30 секунди.

" Лос Анджелис таймс " сътвори " куейкбот " ( " quakebot ", quake значи земетресение на английски) - " бот ", профилиран в отразяването на трусове, който бързо разгласява публикации за земните земетресения в района.

Асошиейтед прес автоматизира резултатите на близо 3000 компании, а всекидневникът " Монд " дружно с сътрудниците си от Силабс (Syllabs) употребява стратегия, която генерира 150 000 интернет страници, отразяващи изборите от 2015 година в 36 000 общини.

Професионалните публицисти признават, че стратегиите имат ограничавания, само че означават също, че те от време на време могат да извършат това, което хората не могат или биха създали с огромни компликации.

Вестник " Атланта джърнъл-Конститюшън " да вземем за пример употребява роботожурналистически екип, с цел да разкрие 450 случая на медици, изправяни пред лекарски организации или съдилища за полови похищения, от които на близо половината продължава да им е позволено да практикуват.

Вестникът употребява инструмента с изкуствен интелект " автоматизирано проучване " ( " machine learning " ), с цел да проучва всеки обособен случай. Резултатите от работата след това бяха тествани от публицисти.

Въпреки че роботите наподобява оказват помощ на публицистите, не престават да съществуват опасения по отношение на еволюцията на специалността, като някои се опасяват, че изкуственият разсъдък ще стане неконтролируем и ще докара до съкращения на работни места.

През февруари откриватели от организацията за проучване на изкуствения разсъдък " Оупън Ей Ай " (OpenAI) оповестиха, че са създали толкоз добра стратегия за автоматизирано основаване на текстове, че за момента са решили да я запазят в загадка.

Според тях програмата може да бъде употребена за основаване на публикации с подправени вести, кражбата на идентичност онлайн и автоматизираното разпространяване на подправени вести в обществените мрежи.

Мередит Брусард, преподавателка по роботожурналистика в университета в Ню Йорк, не вижда непосредствена опасност в изкуствения разсъдък.

За момента стратегиите се занимават с " най-досадните " публикации, отбелязва Брусард.

" Няколко работни места ще бъдат автоматизирани, само че общо взето не се безпокоя, че роботите ще доведат до апокалипсис в публицистичните зали ", споделя тя. А Джереми Гилбърт от " Вашингтон пост " твърди: вестникът разполага с " необикновен екип от кореспонденти и редактори и ние нямаме желание да ги заменяме ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР