През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на

...
През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на
Коментари Харесай

Какъв плод даде 13-годишното меценатство на швейцарския дипломат Гауденц Руф?

През ноември агрометеорологичните условия са най-подходящи за есенното засаждане на всички овощни култури (с изключение на ореха), ви споделят земеделските специалисти. Но те не ви споделят по кое време да ги застраховате. Не ви споделят и по какъв начин да ги предпазите от бурните ветрове, които през последните години нерядко приключват с поголовна сеч...

Ето за какво или побързайте със застраховките, или потърсете решение... в изкуството.

Произведението „ Пазач “ – стъклена статуя 220 х 50 х 25 см – съставлява таман предпазител за дървета, по-точно фиданки... и може да бъде забелязано в изложба „ Структура “. Неговият създател – художничката Боряна Петкова – е приключила Националната художествена академия в София, по-късно Академията за изкуство и дизайн във Валенсиен, Франция и сега живее и работи и в Париж, и в София.

Но работата й в „ Структура “ не е изложена за събиране на поръчки и бъдещо патентоване, а взе участие в изложбата „ Финале “ – последния огромен план на швейцарския филантроп Гауденц Б. Руф, който в продължение на 13 години поддържа организирането на конкурс за модерно българско изкуство.

Изложбата показва работите на номинираните за последната „ Ruf-Award” 2019, като в състезанието са имали право да вземат участие български художници или такива, живеещи в България до 40-годишна възраст. От получените 68 оферти са били подбрани 10, като всеки от отличените е получил 600 евро, с които да покрие разноските по основаването на творбите си:

- „ Оазис “, видео от 2018 година на Венета Андрова, която сега живее и работи в Берлин, като се е дипломирала в компетентност статуя в художествената академия Weißensee Academy of Art в Берлин.

- „ Life Lines “, лентикулярен щемпел от 2019 година на Леда Ванева, която в този момент живее и работи в Хелзинки, откакто приключва снимка в Националната художествена академия в София и магистратура по нови медии във финландската столица.

- „ Упражнение I, II, III “, 2019 (серия от шест рисунки), акварел върху фотохартия на Стела Василева, която работи в София и е приключила стенна живопис в Националната художествена академия.

- „ Също ли е или е продължение? “, 2019 (акрилни и маслени бои на платно) на Станимир Генов, която живее и работи в София и е приключил живопис в Националната художествена изложба.

- „ Тиха победа “, 2019 (масло и акрил върху платно) на Димитър Генчев, който живее и работи в Пловдив. Завършил е Националната художествена академия, Университета по изкуства в Утрехт и взе участие в резидентната стратегия на Райксакадеми, Амстердам.

- „ Музей на нечовешката нравственос след Петия закон “, 2018 – апаратура, 3D щемпел на Наталия Йорданова, която сега живее и работи в Амстердам, и приключва магистърска стратегия в компетентност Dirty Art в Sandberg Institute. Преди това се е дипломирала като бакалавър по компетентност - Изящни изкуства в Royal Academy of Art в Хага и по Фотография в Националната академия за театрално и кино изкуство в България.

- „ Линия в развиване “, 2011 (проектна рисунка, смесена техника) на Кирил Кузманов, който живее и работи в Лондон. Завършил е статуя в Националната художествена академия в София.

- „ Да ти насадя брада “ 2019 - фототапет на открита фотография с пет дребни дечица, на която откъм гърба част от достоверния текст звучи по този начин: „ Мило Снежи, Татко ти на 4 януари 1956 година вечерта изиска от майката ти Ваня Откровен отговор изневерила ли ми е или не.....В знак на това на моята изгубена фантазия да имаш почтена майка! Пускам брада, което ще бъде симптом на моя трагичен живот “. Работата е на Радостин Седевчев, приключил стенна живопис в Националната художествена академия и специализирал образни изкуства и в университета Глиндор в Уелс, и в Академията за изящни изкуства в Дрезден. Предмет на неговите търсения е паметта и точно поради това той работи най-вече с открити обекти, фотоси и документи.

Не по-малко любопитна е и работата „ Мадре Тера “, 2019, стенна статуя, мраморен оникс, 80 кг, на Валентина Шара. Скулпторката е родена в Италия, където приключва право. След това обаче приключва снимка в Академията по изящни изкуства в Рим и статуя в Националната художествена академия в София, където живее и работи сега.

Задачата на журито няма да бъде лека. А то е в състав: меценатът Гауденц Б. Руф, художникът Аделина Попнеделева, кураторът Весела Ножарова, кураторът от Белград Зоран Ерич, художникът Калин Серапионов, критикът Кирил Василев и кураторът Мария Василева – хазаин на изложбата „ Финале “, която може да бъде забелязана до 11 декември.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР