През ноември 2014 г. сектор Енергетика беше един от най-

...
През ноември 2014 г. сектор Енергетика беше един от най-
Коментари Харесай

Токът за бита няма да поскъпва, увери Петкова

" През ноември 2014 година бранш " Енергетика " беше един от най- проблематичните в българската стопанска система. Бяха направени поредност промени - и законодателни, и чисто организационни ".

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка конференцията на българския бизнес за енергетиката. Тя изрази противоречие с техните констатации, че в бранша няма промени.

" БЕХ беше 247 млн. лева на загуба през 2014 година Към сегашния миг БЕХ и неговите дъщерни енергийни сдружения ще приключат с позитивен резултат. Дори НЕК ще има облага. Единственото сдружението с негативен финансов резултат е " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД, поради високите разноски за излъчвания, които ще бъдат близо 160 млн. лева за тази година ", съобщи министър Петкова.

Паричните наличия по сметки на сдруженията към ноември 2014 година са 397 млн. лева, а към днешна дата те са 1,409 милиарда лева, безапелационна беше Петкова.

Относно цената на тока за промишлеността, бяха извършени срещи с бизнеса, с цел да се види къде е казусът. Това, което е коментирано е какви са пълномощията на страната, съобщи още енергийният министър.

От думите й стана ясно, че главен участник на свободния енергиен пазар е българската самостоятелна енергийна борса. Това, което там е постигано като цени е средногодишна цена 75-85 лева за мегават за 2018 година

В случай, че има данни за високи цени и картел, бизнесът да се обърне към Комисия за защита на конкуренцията, прикани Петкова. По думите й се подготвял подобен сигнал, и прикани в случай че има извършители, да се санкционират с цялата суровост на закона.

Цената на контролирания пазар се дефинира от КЕВР и няма по какъв начин да се промени, увери Петкова. " Категорично няма заплаха от повишаване на тока за битовите консуматори ", добави тя.

Константин Константинов от самостоятелната енергийна борса съобщи, че през платформата на борсата за 2018 година са подписани покупко-продажби за повече от 850 мегават на цена 75-76 лева за мегават.

По мотив студения запас в енергетиката, Петкова съобщи, че той е за това, с цел да регламентира енергийната сигурност на страната и той коства пари. Плащат се пари да се поддържа, само че в случай че той се задейства сметката ще е по - огромна.

По мотив така наречен американски централи, Петкова съобщи, че се работи за предоговаряне на договорите в посока свободен пазар, като държавното управление работи непрекъснато по проблема.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР