През ноември 2014 г. сектор Енергетика беше един от най-

...
През ноември 2014 г. сектор Енергетика беше един от най-
Коментари Харесай

Токът за битови потребители няма да поскъпва, категорична е Петкова

" През ноември 2014 година бранш " Енергетика " беше един от най- проблематичните в българската стопанска система. Бяха направени поредицата промени, и законодателни и чисто организационни.

БЕХ беше 247 млн. лева на загуба през 2014 година Към сегашния миг БЕХ и неговите дъщерни енергийни сдружения ще завърши с позитивен резултат. Дори НЕК ще има облага. Единственото сдружението с негативен финансов резултат е " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " ЕАД , поради високите разноски за излъчвания, които ще бъдат близо 160 млн. лева за тази година. "

Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка конференцията на българския бизнес за енергетиката . Тя изрази противоречие с техните констатации, че в бранша няма промени.

Парични наличия по сметки на сдруженията към ноември 2014 година са 397 млн. лева, а към днешна дата са 1,409 милиарда лева, безапелационна беше Петкова.

Относно цената на тока за промишлеността , бяха извършени срещи с бизнеса, с цел да се види къде е казуса. Това, което е коментирано е какви са пълномощията на страната, съобщи още енергийният министър.

От думите й стана ясно, че главен участник на свободния енергиен пазар е българската самостоятелна енергийна борса . Това, което там е постигано като цени е средногодишна цена 75-85 лева за мегават за 2018 година

В случай, че има данни за високи цени и картел, бизнесът да се обърне към Комисия за защита на конкуренцията, прикани Петкова . По думите й се подготвял подобен сигнал, и прикани в случай че има извършители, да се санкционират с цялата суровост на закона.

Цената на контролирания пазар се дефинира от КЕВР и няма по какъв начин да се промени, увери Петкова.

" Категорично няма заплаха от повишаване на стока за битовите консуматори ", добави тя.

Константин Константинов от самостоятелната енергийна борса съобщи , че през платформата на борсата за 2018 година са подписани покупко-продажби за повече от 850 мегават на цена 75-76 лева за мегават.

По мотив студения запас в енергетиката, Петкова съобщи, че той е за това, с цел да регламентира енергийната сигурност на страната и той коства пари . Плащат се пари да се поддържа, само че в случай че той се задейства сметката ще е по - огромна.

По мотив така наречен американски централи, Петкова съобщи, че се работи за предоговаряне на договорите в посока свободен пазар , като държавното управление работи непрекъснато по проблема.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР