През ноември 2005 г. Световната среща на върха по въпросите

...
През ноември 2005 г. Световната среща на върха по въпросите
Коментари Харесай

България впечатлява на Световния форум на информационното общество в Женева

През ноември 2005 година Световната среща на върха по въпросите на осведомителното общество прикани Общото заседание на Организация на обединените нации да разгласи 17 май като Световен ден на осведомителното общество, с цел да се концентрира върху значимостта на Информационните и информационните технологии (ИКТ) и необятния набор от въпроси, свързани с осведомителното общество.

Темата за осведомителното общество е в сходство с работата на Международния съюз по телекомуникации в отключването на капацитета на ИКТ за младите новатори и бизнесмени, започващи софтуерни центрове, като водачи на новаторски и на практика решения за напредъка в постигането на интернационалните цели за стабилно развиване, с акцент върху дребните и междинни предприятия от разрастващите се страни. В интервала 08-12 април 2019 година се организира Световният конгрес на осведомителното общество (на англ. ез. World Summit on Information Society – WSIS), проведен от Международния телекомуникационен съюз, ЮНЕСКО и UNCTAD (ООН).

Тази година е 10-тата годишнина от слагането на началото на форума под надпис „ Информационни и информационни технологии за реализиране на задачите за стабилно развиване “. По този метод WSIS продължава да дава платформа за „ заслужено и равноправно осведомително общество “ за всички заинтригувани страни, избрани от Женевския проект за деяние. WSIS e един от най-големите конгреси, които се организират годишно и събират международната общественост в региона на ИКТ за развиване. На форума участват повече от 1400 участници от 130 страни от целия свят. Нашата страна e показана от публична делегация с началник господин Росен Желязков – Министър на превоза, осведомителните технологии и известията, както и представители на дирекция „ Информационни технологии “ в състава на министерството.



В състава на делегацията са включени представители на разнообразни български министерства, Иван Димитров – ръководител на Комисията за контролиране на известията, и съпътстващите го сътрудници от комисията, както и дипломат Раковски Лашев – краткотрайно изпълняващ длъжността Ръководител на задачата на Република България на Организация на обединените нации и другите интернационалните организации в Женева. Българската академична общественост обичайно е показана от Ръководството на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) в лицето на неговия Ректор – проф. д.н Ирена Петева, зам.-ректора по научноизследователската и интернационална активност - доцент доктор Тереза Тренчева и ръководителя на общото заседание и шеф на на института по информация и сигурност - проф. д.н Стоян Денчев.

Тримата български учени взеха присъединяване в разнообразни сесии и прояви на Форума според от своите научни ползи и изпълняваните от УниБИТ национални и интернационалните научно-изследователски планове, включително – електронно държавно управление, осведомителна просветеност, виртуална и добавена действителност. Организаторите на международното събитие показаха своето задоволство от взаимното присъединяване на университетски и държавни институции от България. Като с наяве удовлетворение акцентираха, че на форума само България беше показана с университетско присъединяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР