През 2009 г. Вики Сай напуска своята работа на Уолстрийт,

...
През 2009 г. Вики Сай напуска своята работа на Уолстрийт,
Коментари Харесай

Основателката на компания с продажби за $70 милиона, която от 9 години не взема заплата

През 2009 година Вики Сай напуща своята работа на " Уолстрийт ", продава годежния си пръстен, връща се вкъщи дружно с майка си и от гаража си в Сан Франциско основава своята компания за козметични артикули Tatcha. В рамките на 6 години тя е оповестена за втората най-бързо разрастващата се организация, ръководена от дами в ранглиста на сп. Inc.

Луксозната марка, предлагаща артикули за кожата, печели почитатели в лицето на Ким Кардашиян и Меган Маркъл, а през 2018 година продажбите ѝ се равняват на 70 млн. $. Тази година компанията бе добита от Unilеver, написа CNBC Make It.

През по-голямата част от времето, до момента в който организацията се е развивала и растяла, Сай не е взимала заплата и вместо това е реинвестирала всяка облага назад в компанията. Тя споделя, че това решение е било основополагащо за началото на Tatcha.

" Дори и да желаех, не бих могла да събера пари от финансовия бранш ", споделя Сай пред CNBC Make It. Продуктите на компанията черпят ентусиазъм от ритуалите за хубост на японските гейши и се основават на метода " по-малкото е повече ". Сай е страдала от изострен дерматит, около който е била привлечена от простите съставки на японския обред за грижа за кожата и е желала да сътвори сходни артикули без парабени, синтетични аромати, минерални масла и други евентуално дразнещи съставки.
 Най-голямата козметична компания в света употребява Китай като цифрова
Най-голямата козметична компания в света употребява Китай като цифрова " лаборатория "

Тя желае да тества технологиите, които предлага китайският пазар

Преди години азиатската хубост и чистите формули на продуктите не са се определяли като нещо значимо. Освен това създателите на компании дами са се сблъсквали с по-големи бариери за финансирането на бизнеса си. Според скорошно изследване на Crunchbase oт 2019 година за всеки 100 $, вложени от компании за рисков капитал, единствено 3 $ отиват за компании, учредени от дами.

Toва е и повода самофинансирането да се оказва основно за стартирането на Tatcha. Сай съумява да събере близо 1 млн. $, в това число от останалата ѝ сума от студентския ѝ заем, кредитни карти и други За известно време тя е трябвало да работи на 4 места, а огромна част от нейните приходи и тези на брачна половинка ѝ Ерик са отивали за компанията.

По този метод не се е налагало да разчитат на външни вложители и Сай е можела да взема решение по какъв начин ще се случват процесите в организацията. Тя е приоритизирала научноизследователската и развойна активност, обслужването на клиентите и основава следването на избран бизнес модел. За всяка направена покупка компанията е отделяла финансиране за образование на девойки в партньорство с организацията с нестопанска цел Room to Read.

След триумфа на продуктите Tatcha, Сай стартира да взима заплата си. " Всеки път, когато получавам заплата, имам възприятието, че съм спечелила лотарията ", споделя тя. " Това е необикновено ". Сай споделя, че не обича да харчи парите за неща и трупането на движимости за нея е голямо задължение.

По думите ѝ е мъчно да дава пари за прекарвания поради натоварения си работен график, само че прави всички допустимо по въпроса, с цел да помогне на щерка си Алея да види света. Двете пътуват до разнообразни дестинации, където има учебни заведения, финансирани по програмата Room to Read.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР